Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Aalst

Aalst is een stad met een rijke geschiedenis en een levendige cultuur. Gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen in België, is Aalst vooral bekend om zijn jaarlijkse carnaval, dat is opgenomen op de UNESCO-lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Deze stad aan de Dender heeft echter meer te bieden dan alleen dit kleurrijke festijn.

Geschiedenis en Cultuur

De stad Aalst heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het werd voor het eerst genoemd rond de 9e eeuw en heeft sindsdien een belangrijke rol gespeeld in de regionale economie en politiek. Historische gebouwen zoals het belfort met haar beiaard, de Sint-Martinuskerk en het oud schepenhuis getuigen van haar roemrijk verleden.

Aalst is ook de geboorteplaats van enkele bekende historische figuren, waaronder Dirk Martens, de eerste drukker in de Nederlanden die boeken met datum en naam uitgaf, en de schrijver Louis Paul Boon.

Bezienswaardigheden

De Grote Markt

De Grote Markt is het hart van de stad waar veel historische gebouwen staan. Het is een gezellige plek met vele restaurants en cafés waar mensen samenkomen om van de lokale sfeer te genieten.

Het Belfort van Aalst

Een van de meest prominente kenmerken van Aalst is het belfort, een UNESCO Werelderfgoedlocatie. Het bouwwerk behoort tot een groep van belforten in België en Frankrijk en is zeker een bezoek waard.

Sint-Martinuskerk

Deze kerk is een prachtig voorbeeld van Brabantse gotiek en herbergt enkeal opmerkelijke kunstwerken, waaronder een schilderij toegeschreven aan Rubens.

Carnaval van Aalst

Het carnaval van Aalst duurt drie dagen en trekt bezoekers uit binnen- en buitenland. Het is een feest van spot en satire, waarbij de Aalstenaars door middel van praalwagens, kostuums en sketches de draak steken met lokale en wereldwijde gebeurtenissen.

Musea in Aalst

't Gasthuys - Stedelijk Museum Aalst

Dit museum is zonder twijfel een van de belangrijkere culturele attracties en geeft bezoekers een kijk in de geschiedenis van de stad en het beroemde carnaval.

Stadsarchief Aalst

Het archief bewaart historische documenten van de stad en vormt een belangrijke bron voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden van Aalst.

Zonnewijzerkring Vlaanderen

Dit is een meer gespecialiseerd museum dat zich richt op de geschiedenis en het belang van zonnewijzers, wat uniek is in zijn soort.

Conclusie

Aalst is een stad met een diverse aanbod op het gebied van cultuur, geschiedenis en festiviteiten. Het is een plek waar traditie en moderniteit samenkomen en waar bezoekers zowel kunnen genieten van een bruisende carnavalsfeer als kunnen ontspannen in de meer serene omgeving van de musea en historische sites.

Erfgoed in Aalst

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!