Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek Regionaal Erfgoed met Erfgoedcel Denderland

Meer in Aalst

Erfgoedcel Denderland speelt een cruciale rol in het behoud, het beheer en de bekendmaking van het rijke culturele erfgoed van de regio Denderland. Hieronder volgt een uitvoerige bespreking van hun missie en activiteiten.

Missie van Erfgoedcel Denderland

Het bewaren van het verleden

De primaire taak van Erfgoedcel Denderland is het zorg dragen voor zowel roerend als immaterieel cultureel erfgoed. Dit omvat een breed scala aan objecten, tradities, kennis en gebruiken die de gemeenschappen van Aalst, Denderleeuw, Erpe-Mere, Lede en Ninove door de eeuwen heen hebben voortgebracht en gekoesterd.

Toegankelijkheid en bewustwording

Het doel is niet alleen om dit erfgoed te bewaren, maar ook om het toegankelijk te maken voor het publiek. Dit gebeurt door informatievoorziening, educatieve programma's en publieke evenementen die de lokale gemeenschappen meer bewust maken van hun erfgoed.

Projecten en Initiatieven

Opbouwen van een Gespecialiseerde Databank

Een van de kernprojecten is het opzetten van een gedegen databank. Deze centrale verzamelplaats zorgt ervoor dat alle informatie rondom objecten, documenten en immaterieel erfgoed vlot toegankelijk is voor onderzoekers, historici en geïnteresseerde burgers.

Ontwikkelen van een Informatieve Website

Naast de databank zet de erfgoedcel in op een gebruiksvriendelijke website die als een digitaal platform dient om kennis en informatie over het cultureel erfgoed breed te verspreiden.

Focus op Molenerfgoed en Religieus Erfgoed

Specifieke aandacht gaat uit naar het molenerfgoed en het religieuze erfgoed in de regio. Er worden plannen ontwikkeld om deze specifieke erfgoedtypes te bewaren en te promoten onder een breder publiek.

Culturele Evenementen: Carnaval en Sint-Maarten

Ook culturele evenementen zoals het beroemde Carnaval van Aalst en de vieringen rond Sint-Maarten worden door de erfgoedcel ondersteund. Deze volksfeesten zijn van grote waarde voor de identiteit van de streek en verdienen bijzondere aandacht in het werk van de erfgoedcel.

Diensten en Ondersteuning

Projectsubsidies en Publicaties

De Erfgoedcel Denderland brengt niet alleen projecten tot stand maar moedigt lokale verenigingen en instanties ook aan om zelf met initiatieven te komen. Zij kunnen rekenen op projectsubsidies en ondersteuning bij het publiceren van periodieke uitgaven zoals tijdschriften.

Uitleendienst

Voor evenementen en tentoonstellingen stelt Erfgoedcel Denderland materiaal beschikbaar dat organisatoren kunnen uitlenen. Zo kunnen ook kleinschalige initiatieven kwalitatief materiaal inzetten om erfgoed onder de aandacht te brengen.

Betrokkenheid en Vrijwilligerswerk

De erfgoedcel werkt intensief samen met lokale verenigingen en vrijwilligers. Deze samenwerkingen zijn onmisbaar, gezien zij zorgen voor de nodige mankracht en lokale expertise om projecten te verwezenlijken.

Contactgegevens en Bezoekinformatie

Erfgoedcel Denderland is gevestigd in Aalst en te vinden op het volgende adres:

Onderwijsstraat 1, 9300 Aalst

Voor meer informatie kan men hun website bezoeken of rechtstreeks contact opnemen via de beschikbare kanalen. Bezoekers en geïnteresseerden worden aangemoedigd om de erfgoedcel te benaderen voor vragen, advies of het bespreken van potentiële projecten.

Conclusie

Erfgoedcel Denderland is een dynamische organisatie die zich vol overgave inzet voor de bescherming en promotie van cultureel erfgoed in de regio rond Aalst. Hun initiatieven benadrukken de waarde van zowel tastbare als immateriële aspecten van culturele tradities en helpen de banden tussen heden en verleden, bewoners en hun gemeenschappelijke geschiedenis te versterken.

Meer info over Ontdek Regionaal Erfgoed met Erfgoedcel Denderland op www.erfgoedceldenderland.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!