Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de Farmaceutische Schatten van Antwerpen

Meer in Antwerpen

Inleiding

De wereld van farmacie en geneesmiddelen kent een rijke geschiedenis die nauw verbonden is met de ontwikkeling van de wetenschap en maatschappij. In Antwerpen, een stad met een rijk cultureel erfgoed, huisvest één van de parels van farmaceutische geschiedenis: de Bibliotheca Pharmaceutica Antverpiensis (BPA). Deze bibliotheek vertelt het verhaal van geuren en kleuren, poeders en pillen, en biedt een diepe duik in de historie van de apothekerskunst.

Geschiedenis van de vereniging

De Koninklijke Apotekersvereniging van Antwerpen

Opgericht in het jaar 1835, is de Koninklijke Apotekersvereniging van Antwerpen (KAVA) bekend als de oudste farmaceutische vereniging van België. Deze eerbiedwaardige organisatie biedt al jaren een platform aan professionals binnen de farmacie om kennis te delen en de praktijk van de farmacie in de regio te verbeteren.

Museumapotheek Oscar van Schoor

In het gebouw van KAVA bevindt zich een bijzondere sectie: de museumapotheek Oscars van Schoor. Deze sectie laat bezoekers een stap terug nemen in de tijd en de wereld van de apotheek ervaren zoals deze vroeger was.

Collectie van de bibliotheek

De oprichting van Bibliotheca Pharmaceutica Antverpiensis

In 1999 zag de BPA het levenslicht, als aanvulling van de bestaande farmaceutische collecties met de intentie een gespecialiseerde bron voor farmaciegeschiedenis te creëren. De bibliotheek verzamelt meer dan 2000 volumes, voornamelijk gerelateerd aan de geschiedenis van de farmacie vanaf de 16e eeuw tot heden.

De nalatenschap van Leo Jules Vandewiele

De kern van de collectie wordt gevormd door de persoonlijke bibliotheek van professor en apotheker Leo Jules Vandewiele (1910-2004), wiens werken in 1999 bij de bibliotheek werden gevoegd. Hiermee werd een fundament gelegd voor de uitgebreide bibliotheek zoals die nu bestaat, met werken uit de centrale periode van de farmaciegeschiedenis.

De rijke verzameling werken

Naast de privécollectie van Vandewiele, omvat de BPA ook de eigen boekencollectie van de KAVA. Samengevoegd bieden ze een rijke verzameling aan van farmaceutische werken vanaf de 16e eeuw. In deze collectie zijn niet alleen boeken te vinden, maar ook een reeks historische tijdschriften biedt de bezoeker een zicht op verschillende standpunten en studies vanuit het verleden.

Toegankelijkheid van de collectie

Online Catalogus

Hoewel de fysieke collectie haar thuis heeft in Antwerpen, is deze ook toegankelijk gemaakt via een moderne weg. De BPA is namelijk via een online catalogus te raadplegen. Deze catalogus is een samenwerkingsverband met de Universiteit van Antwerpen.

Praktische informatie

Adres en Bezoek

De Bibliotheeca Pharmaceutica Antverpiensis is te vinden op:

Lange Leemstraat 187, 2018 Antwerpen, België

Het belang van de BPA

De BPA speelt een belangrijke rol in het bewaren van het culturele en wetenschappelijke erfgoed van de farmacie. Niet alleen voor onderzoekers en studenten, maar ook voor de geïnteresseerde leek biedt de bibliotheek een breed scala aan inzichten in een wereld die voor velen verborgen blijft. Met haar rijke verzameling ondersteunt de BPA de verspreiding van kennis en stimuleert zij het behoud van een cruciaal deel van onze wetenschappelijke geschiedenis.

Conclusie

In een tijdperk waar digitale informatie de overhand neemt, biedt de Bibliotheca Pharmaceutica Antverpiensis een waardevolle bron van kennis van de papieren wereld. De verzameling van historische werken en documenten is een eerbetoon aan degenen die de weg hebben geplaveid voor de moderne wetenschap van farmacie. Voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de gezondheidszorg of wie gewoon de sfeer van een oude apotheek wil ervaren, mag een bezoek aan dit unieke oord van kennis niet missen.

Meer info over Ontdek de Farmaceutische Schatten van Antwerpen op www.kava.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!