Audiogids.be wordt Narra.tours!

Ontdek Erfgoed en Literatuur in Antwerpen

Meer in Antwerpen

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is een ware tempel van kennis en geschiedenis, gelegen in het hart van Antwerpen. Deze bibliotheek staat bekend om zijn indrukwekkende collecties en is een centrale plek voor iedereen die de rijke geschiedenis van Antwerpen en de bredere Vlaamse cultuur wil verkennen.

Geschiedenis en Collecties

Nederlandse Letterkunde en Cultuurleven van Vlaanderen

Het is geen geheim dat Antwerpen een sleutelrol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse letterkunde. De Erfgoedbibliotheek heeft een uitgebreide verzameling werken die deze historische band belichten, met speciale aandacht voor de periode voor 1830. Antwerpen was toen immers een centrum voor drukkers en uitgevers, waarvan vele zeldzame exemplaren in de collectie zijn opgenomen.

Bibliofiele Uitgaven en Volkscultuur

Naast prestigieuze eerste edities en luxe uitgaven, vindt de bezoeker in de Erfgoedbibliotheek een grote verzameling materiaal dat het alledaagse leven in Vlaanderen weerspiegelt. Dit omvat volkskundige werken, lokale publicaties uit heel Vlaanderen, liedbladen, schoolboeken, jeugdliteratuur en reisverhalen.

Speciale Collecties

Maurice Gilliams' Persoonlijke Bibliotheek

De persoonlijke bibliotheek van schrijver Maurice Gilliams is hier te vinden, wat een bijzondere betekenis heeft gezien Gilliams' invloed op de Vlaamse literatuur.

Elsschot-collectie

Voor liefhebbers van literatuur is de Elsschot-collectie een onmisbare bron. Fans en onderzoekers kunnen hier hun hart ophalen aan werken van en over deze cruciale figuur in de Vlaamse literaire canon.

Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde

Uniek is ook de bewaring van zeldzame publicaties voor de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde, die boeken met adembenemende illustraties van flora en fauna omvat.

Nottebohmzaal: De Parel van de Bibliotheek

Een Historische Bibliotheekruimte

De Nottebohmzaal vormt het kroonjuweel van de Erfgoedbibliotheek. Deze zaal wordt getypeerd door zijn adembenemende schoonheid en historische sfeer en dient als tentoonstellingsruimte, boekenmagazijn, en huisvesting voor de topstukken van de collectie.

Toegankelijkheid en Bezoek

De Nottebohmzaal is niet continu toegankelijk voor het publiek, maar wordt opengesteld tijdens evenementen en speciale rondleidingen. Het is daarom aan te raden de website van de bibliotheek te raadplegen voor actuele informatie over tentoonstellingen en openingsuren.

Bezoek en Contact

Adres: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen

Bezoekersinformatie

Een bezoek aan de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is een verrijking voor zowel de leek geïnteresseerd in de lokale geschiedenis als de academische onderzoeker. De veelzijdigheid van de collecties en het historische kader waarin ze worden gepresenteerd, maken elke ontdekkingstocht door de bibliotheek een unieke ervaring. Om uw bezoek goed te plannen en teleurstelling te voorkomen, is het raadzaam vooraf te informeren naar de openingstijden en eventuele beperkingen met betrekking tot de toegankelijkheid van bepaalde collectieonderdelen.

Website en Digitale Catalogus

Informatie over actuele evenementen, tentoonstellingen en toegang tot de digitale catalogus is te vinden op de officiële website van de Erfgoedbibliotheek. Deze bron biedt een prima startpunt voor onderzoek en het verkennen van de digitale schatten van de bibliotheek.


De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience biedt een ongeëvenaarde blik op het Vlaamse erfgoed en is een must-see voor elke cultuurliefhebber en literatuurhistoricus.

Meer info over Ontdek Erfgoed en Literatuur in Antwerpen op www.consciencebibliotheek.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!