Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de Schatkamer Erfgoedbibliotheek Antwerpen

Meer in Antwerpen

Inleiding

De stad Antwerpen, bekend om zijn rijke geschiedenis en cultureel erfgoed, huisvest aanzienlijke academische collecties die een belangrijk deel van dit erfgoed vormen. Belangwekkend binnen dit domein is de Erfgoedbibliotheek van de Universiteit Antwerpen, die als ontmoetingsplaats dient voor onderzoek en behoud van waardevolle teksten en documenten.

Erkenning als Erfgoedbibliotheek

In juni 2011 kreeg de Universiteit Antwerpen het kwaliteitslabel van 'Erkende Erfgoedbibliotheek' toegekend door de Vlaamse Overheid. Dit benadrukt niet alleen de culturele maar ook de maatschappelijke waarde van de collecties. De Erfgoedbibliotheek bestaat uit meerdere afdelingen en heeft verschillende verantwoordelijkheden:

Afdeling Bijzondere Collecties

Een cruciaal onderdeel van de Erfgoedbibliotheek is de afdeling Bijzondere Collecties. Hier worden de erfgoedcollecties van de Universiteitsbibliotheek beheerd. Dit omvat een uitgebreide reeks aan items:

  • Historische manuscripten
  • Oude drukken
  • Kaarten en plannen
  • Foto's en prenten

Binnen deze verzameling bevinden zich werken van onschatbare waarde, die door hun zeldzaamheid en historische belang, zorgvuldig behouden moeten worden.

Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap

Een ander essentieel deel van de Erfgoedbibliotheek is de gerenommeerde Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap. Zij richten zich op de geschiedenis van het religieus leven in de Nederlanden tot 1750. De collectie bestaat uit:

  • Religieuze manuscripten
  • Vroegdrukken
  • Archiefdocumenten
  • Gedrukte werken betreffende spiritualiteit en mystiek

De bibliotheek is een bron van onderzoeksmateriaal voor geesteswetenschappers van over de hele wereld.

Registratie en Valorisatie van het Academisch Erfgoed

De universiteit zorgt niet alleen voor de instandhouding van het cultureel en academisch patrimonium maar draagt ook bij aan de valorisatie ervan. Dit houdt in:

  • Het beheer en onderhoud van de collecties
  • Digitaliseringsprojecten ter bevordering van de toegankelijkheid
  • Organiseren van tentoonstellingen en lezingen

Het Academisch Erfgoed en Kunstpatrimonium worden zodoende levend gehouden voor zowel academici als het grote publiek.

Het Universiteitsarchief

Het Universiteitsarchief is nog een belangrijke pilaar binnen de Erfgoedbibliotheek. Het bevat een breed spectrum aan documenten:

  • Historisch archief: bevat documenten die de ontstaansgeschiedenis van de universiteit in kaart brengen
  • Bedrijfsarchief: bestaat uit alle waardevolle documenten die in de loop der jaren door de universiteit zijn geproduceerd
  • Digitaal archief: bevordert de duurzaamheid van moderne en digitale documenten

Bezoek Informatie

De Erfgoedbibliotheek van de Universiteit Antwerpen is een plaats waar geschiedenis, onderzoek en onderwijs samenkomen. De bibliotheek staat open voor onderzoekers, studenten en het brede publiek om de rijkdom aan kennis en cultuur te ontdekken. Voor bezoekersinformatie en toegankelijkheid:

Adres: Erfgoedbibliotheek Universiteit Antwerpen Prinsstraat 13 2000 Antwerpen

Het is aan te raden om de website van de Universiteit Antwerpen te raadplegen voor specifieke openingstijden en toegangsvoorwaarden, aangezien deze per afdeling verschillen en onderhevig kunnen zijn aan wijzigingen.

Conclusie

De Erfgoedbibliotheek van de Universiteit Antwerpen is een niet te missen halte voor liefhebbers van boeken, geschiedenis en cultuurerfgoed. Met de diversiteit van haar collecties en haar inzet voor behoud en onderzoek is de bibliotheek een ware schatkamer van kennis, toegankelijk gemaakt voor eenieder die geïnteresseerd is in het verleden en de wetenschappelijke betrokkenheid bij de toekomst.

Meer info over Ontdek de Schatkamer Erfgoedbibliotheek Antwerpen op www.uantwerpen.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!