Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

FelixArchief: Beleef het Verleden van Antwerpen

Meer in Antwerpen

Het FelixArchief, gelegen in de bruisende stad Antwerpen, speelt een onmisbare rol in het behoud van de rijke geschiedenis van deze Vlaamse metropool. Met een schat aan digitale en analoge archieven vertegenwoordigt het archief de ontwikkeling van Antwerpen vanaf de 13e eeuw tot aan de moderne tijd.

Historisch Overzicht

De collectie van het FelixArchief is ingedeeld in tien hoofdafdelingen, die elk een uniek aspect van de Antwerpse geschiedenis weerspiegelen. Hier volgt een overzicht van deze afdelingen en hun kenmerken:

1. Het Ancien Regime archief van de stad Antwerpen (tot ca. 1794)

Deze afdeling bevat de bestuurlijke archieven van de schepenen, met onder meer schepenregisters, rekenkamerdocumenten en tresorijbescheiden. Daarnaast vindt men hier rechterlijke archieven zoals die van de Vierschaar en gedocumenteerde processen.

2. Het Modern archief van de stad Antwerpen (na 1794)

Na de Franse Revolutie begon een nieuwe periode voor Antwerpen. Het modern archief bevat documenten van alle stedelijke bedrijfseenheden, diensten en instellingen die doorheen de tijd bijdroegen aan de vorming van de stad.

3. De archieven van het OCMW

Het FelixArchief beheert ook de historische documenten van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW), wat inzicht geeft in de sociale geschiedenis en de ondersteuning aan inwoners.

4. De archieven van het Havenbedrijf Antwerpen

Antwerpen staat wereldwijd bekend om zijn haven. De archieven van het Havenbedrijf omvatten een schat aan informatie over de ontwikkeling en expansie van deze cruciale economische sector.

5. De archieven van het Stedelijk Onderwijs

De evolutie van het stedelijk onderwijs ziet men terug in de bewaarde archieven, die getuigen van het onderwijssysteem en de educatieve ontwikkeling door de eeuwen heen.

6. De archieven van het Zorgbedrijf

Het Zorgbedrijf, verantwoordelijk voor zorgverlening aan senioren, heeft ook een plaats in de archieven, waardoor de geschiedenis van de gezondheidszorg in Antwerpen te traceren is.

7. De archieven van privé-personen, families, bedrijven of verenigingen

Persoonlijke brieven, zakelijke documenten en verenigingsarchieven bieden een unieke blik op het dagelijks leven en de culturele praktijken van Antwerpenaren.

8. De verzamelingen en documentaire bestanden

Deze brede categorie omvat fotografische collecties, film- en geluidsopnamen, kaarten, tekeningen en andere documentaire bronnen.

9. De archieven van gemeenten voor hun aanhechting bij of fusie met Antwerpen

Veel kleinere gemeenten zijn door de jaren heen gefuseerd met Antwerpen, en hun archieven zijn hier te vinden.

10. Archieven van andere overheden

Naast stedelijke en lokale overheden bewaart het FelixArchief ook documentatie van bredere overheidsinstanties.

Toegankelijkheid en Raadpleging

Het FelixArchief staat bekend om zijn uitgebreide toegankelijkheid. Een volledig overzicht van de archieven met beknopte beschrijvingen van hun inhoud is te raadplegen op de website van het archief. Daarnaast is de volledige inventaris van of andere toegang tot de meeste archieven digitaal beschikbaar. Dit maakt het voor onderzoekers en geïnteresseerden mogelijk om vanuit huis een diepe duik te nemen in de geschiedenis van Antwerpen.

Het FelixArchief is niet alleen een bewaarplaats van het verleden, maar fungeert ook als een dynamisch centrum waar de geschiedenis van Antwerpen continu vorm krijgt en toegankelijk wordt gemaakt voor een breed publiek. Of men nu op zoek is naar voorouderlijke gegevens, stedelijke ontwikkeling of sociaal-economische transformaties, het FelixArchief biedt een onvervangbare bron van kennis en inzicht in de historische en culturele identiteit van de stad Antwerpen.

Meer info over FelixArchief: Beleef het Verleden van Antwerpen op www.felixarchief.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!