Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Duik in Kunstgeschiedenis: KMSKA Bibliotheek Tour

Meer in Antwerpen

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) behoort tot de meest vooraanstaande kunstmusea in België en is een ware schatkamer van de West-Europese schilderkunst. Naast de indrukwekkende kunstcollectie biedt het museum toegang tot een bijzondere plek waar de geschiedenis en het onderzoek naar kunst levend gehouden wordt: de bibliotheek.

De Collectie

De bibliotheek van het KMSKA is geen gewone bibliotheek; het is een gespecialiseerde kunstbibliotheek die zich richt op het ondersteunen van onderzoek naar kunstenaars en hun werken uit de museumcollectie. Met nadruk op de West-Europese kunst die de periode van 1200 tot de jaren 1970 bestrijkt, biedt deze bibliotheek een diepe duik in de kunsthistorie.

De focus op de Lage Landen

Binnen de bibliotheek ligt bijzondere nadruk op schilderkunst, tekenkunst, grafiek en beeldhouwkunst uit de Lage Landen. De Antwerpse kunst uit de 16e en 17e eeuw, ook wel de Gouden Eeuw genoemd, is hierin goed vertegenwoordigd. Dit is niet verwonderlijk gezien de historische rol die Antwerpen heeft gespeeld in de kunstwereld, als centrum voor handel, cultuur en de uitwisseling van artistieke ideeën.

Een breed spectrum aan onderwerpen

Hoewel de bibliotheek vooral werken omvat die nauw aansluiten bij de museumcollectie, is de reikwijdte van onderwerpen indrukwekkend. Dit omvat literatuur over iconografie en iconologie, vakgebieden die zich bezighouden met de interpretatie van kunst. Ook esthetica, de filosofie die zich buigt over de natuur van schoonheid en kunst, wordt uitvoerig behandeld. En omdat kunst niet alleen om het scheppingsproces gaat maar ook om behoud, biedt de bibliotheek belangrijke werken over conservatie en restauratie. Tevens zijn publicaties over de meer algemene onderwerpen zoals geschiedenis en museologie opgenomen in het aanbod.

Toegankelijkheid voor het Publiek

Een bijzondere eigenschap van de KMSKA-bibliotheek is de openheid naar het geïnteresseerde publiek toe. Het feit dat deze rijke bron van kennis niet alleen is voorbehouden aan onderzoekers of academici, maar beschikbaar is voor iedere kunstliefhebber, is lovenswaardig. Zij het student, expert of gewoonweg liefhebber van kunst en cultuur – de bibliotheek staat open voor al diegenen die hun kennis willen verdiepen.

Gebruik van de Bibliotheek

Ondanks dat de bibliotheek openstaat voor iedereen, beschouwt men het bezoek aan zo’n gespecialiseerde collectie doorgaans met een zeker doel voor ogen. Bezoekers kunnen hier terecht voor specifiek onderzoek, het schrijven van wetenschappelijke of kunstzinnige publicaties, of simpelweg om een dieper inzicht te krijgen in de achtergronden van de kunstwerken die zij in het museum bewonderen.

Praktische Informatie

  • Adres: Lange Kievitstraat 111-113 bus 100, 2018 Antwerpen
  • Toegankelijkheid: De bibliotheek is op gezette tijden geopend voor publiek. Bezoekers dienen rekening te houden met eventuele aanpassingen in de openingstijden en de aanwezigheid van bibliotheekmedewerkers voor assistentie. De actuele bezoekersinformatie is te vinden op de website van het KMSKA of via direct kontakt met het museum.

De bibliotheek van het KMSKA is dus niet enkel een bron van informatie, maar ook een rustpunt waar de drukte van het dagelijks leven plaatsmaakt voor de serene studie van kunst en haar context. In de zalen van de bibliotheek, omgeven door eeuwen aan kennis, kan men werkelijk voelen hoe stevig Antwerpen is verankerd in de Europese kunstgeschiedenis.

Meer info over Duik in Kunstgeschiedenis: KMSKA Bibliotheek Tour op www.kmska.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!