Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen!

Meer in Antwerpen

Het Museum Plantin-Moretus is een van de meest unieke culturele parels in Antwerpen en ver daarbuiten. Het museum, gelegen aan de Vrijdagmarkt 22, is veel meer dan een museum alleen; het is een ode aan de boekdrukkunst, een historische site vol verhalen, en een plek waar kunst en erfgoed elkaar ontmoeten. Hieronder volgt een diepgravende kennismaking met dit bijzondere stukje UNESCO werelderfgoed dat zowel fysiek als intellectueel erfgoed huisvest.

Een Huis Met Geschiedenis

Het Familiebedrijf van de Plantijnen

Het Museum Plantin-Moretus was ooit de werk- en woonplaats van de familie Plantin en Moretus, die hier in de 16e eeuw een bloeiend drukkersbedrijf opzette. Christoffel Plantijn, die aan het roer stond van de onderneming, wordt beschouwd als een van de belangrijkste drukkers van zijn tijd. Zijn erfgenamen hebben de drukkerij gedurende meer dan twee eeuwen in bedrijf gehouden, waarmee het de oudste drukkerij ter wereld was die continu actief bleef.

UNESCO Werelderfgoed

De bijzondere status van het Museum Plantin-Moretus wordt onderstreept door de erkenning als UNESCO werelderfgoed. Zowel het complex – bestaande uit het drukkersbedrijf en de woonvertrekken – als het omvangrijke bedrijfs- en familiearchief zijn opgenomen op deze lijst. Dit archief heeft ook apart de status van UNESCO Memory of the World verkregen, gezien het grote belang voor de Europese geschiedenis.

Collecties en Tentoonstellingen

De Kunst van het Drukken

Centraal in het museum staan de oudste bewaard gebleven drukpersen ter wereld. Deze persen demonstreren de voortreffelijke ambachtelijke vaardigheden die van belang waren in de tijd van de boekdrukkunst. Het is fascinerend om te zien met welke middelen men eeuwen terug boeken en pamfletten creëerde en verspreidde.

Een Bibliotheek Om U Tegen te Zeggen

Een rondgang door het Museum Plantin-Moretus voert bezoekers ook langs de adembenemende oude bibliotheken, boordevol met antiquarische boeken. Deze verzamelingen geven inzicht in de brede interesse van de Plantijnen in wetenschap, kunst en literatuur.

Het Prentenkabinet

Een andere schat van het museum is het indrukwekkende Prentenkabinet, waar een uitgebreide collectie prenten en tekeningen te bewonderen is. Het kabinet biedt een overzicht van de Europese prentkunst met speciale aandacht voor de werken die in het Plantin-Moretus atelier zijn gemaakt.

De Rubens Portretten

De museumcollectie bevat ook een reeks portretten geschilderd door de beroemde schilder Peter Paul Rubens. Deze werken, vaak van vrienden en bekenden van de Plantin-Moretus familie, bieden een blik op de nauwe banden tussen de kunstenaar en de drukkersfamilie.

Educatieve Activiteiten en Evenementen

Rondleidingen en Workshops

Het Museum Plantin-Moretus leeft; het organiseert regelmatig rondleidingen en workshops voor diverse doelgroepen. Deze activiteiten bieden zowel jong als oud een kans om actief in contact te komen met de historie en techniek van het boekdrukken.

Tentoonstellingen en Lezingen

Het museum stelt ook wisselende tentoonstellingen samen die dieper ingaan op specifieke thema's rondom boekdrukkunst en aanverwante onderwerpen. Daarnaast worden er vaak lezingen en presentaties georganiseerd die bezoekers verdieping bieden.

De Leeszaal

Voor wie zich verder wil verdiepen in de wereld van print en prent, biedt het Museum Plantin-Moretus een toegankelijke leeszaal. Hier kunnen bezoekers in alle rust bladeren door de vele boeken en documenten die het museum rijk is.

Bezoekersinformatie

Toegankelijkheid en Faciliteiten

Het Museum Plantin-Moretus zet zich ervoor in toegankelijk te zijn voor iedereen. Het museum beschikt over aangepaste faciliteiten om tegemoet te komen aan de behoeften van bezoekers met beperkte mobiliteit.

Adres en Bereikbaarheid

Het museum is gelegen aan de Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen. Het ligt in het hart van de stad en is goed bereikbaar met zowel openbaar vervoer als met de auto. Er zijn diverse parkeermogelijkheden in de buurt.

Openingstijden en Toegangsprijzen

Voor de meest actuele openingstijden en toegangsprijzen kunnen bezoekers het beste de officiële website van het Museum Plantin-Moretus raadplegen of rechtstreeks contact opnemen met het museum.


Het Museum Plantin-Moretus is een essentieel bezoek voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de boekdrukkunst, de Europese cultuurhistorie of de wisselwerking tussen kunst en ambacht. Het museum belooft een verrijkende ervaring waarbij bezoekers letterlijk in aanraking komen met de fundamenten van de verspreiding van kennis en cultuur.

Meer info over Ontdek het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen! op www.museumplantinmoretus.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!