Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Duik in de Farmaciegeschiedenis bij de Museumapotheek Antwerpen

Meer in Antwerpen

De Museumapotheek Oscar van Schoor, een parel in het hart van Antwerpen, biedt bezoekers een unieke inkijk in de rijke farmaceutische geschiedenis van de stad en van België. Opgericht in 1835 en gevestigd binnen de muren van de Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA), de oudste farmaceutische vereniging in het land, huist deze bijzondere verzameling in een omgeving vol geschiedenis. Niet alleen is de museumapotheek zelf een bron van kennis, maar ook de aangrenzende Bibliotheca Pharmaceutica Antverpiensis biedt een schat aan informatie en erfgoed.

Geschiedenis en Context

De Koninklijke Apothekersvereniging van Antwerpen (KAVA)

De KAVA heeft een indrukwekkende geschiedenis die teruggaat tot 1835. Het heeft de stad Antwerpen op de kaart gezet als een centrum voor farmaceutische kennis en ontwikkeling. De vereniging bevordert niet alleen het beroep van de apotheker, maar beheert ook een collectie die inzicht geeft in de evolutie van de farmacie door de eeuwen heen.

Ontstaan van de Museumapotheek

Met de apotheek Duwaerts, nu in de reserves van het MAS, en de museumapotheek zelf, bezit Antwerpen twee belangrijke historische apotheken. De verzameling in de museumapotheek is verrijkt door de eigen collectie van de apotheker Oscar Van Schoor en door schenkingen van onder anderen de weduwe Van Schoor en de heer Kreglinger.

De Collectie

Farmaceutische Instrumenten en Verbruiksartikelen

De bezoeker vindt in de museumapotheek een uitgebreide collectie aan farmaceutische instrumenten en objecten. Hierbij moet men denken aan:

  • Standflessen voor opslag van chemicaliën en bereidingen
  • Vijzels en kolven, essentieel voor het mengen en bereiden van medicatie
  • Balansen, nauwkeurige weeginstrumenten voor het afwegen van ingrediënten
  • Tinctuurpersen, voor het extracteren van werkzame stoffen uit planten
  • Snijplanken en pillenplanken, gebruikt voor de bereiding van medicijnen

Bibliotheca Pharmaceutica Antverpiensis

De aangrenzende bibliotheek, met de indrukwekkende naam Bibliotheca Pharmaceutica Antverpiensis, is na zijn oprichting in 1999 een belangrijk onderdeel geworden van het geheel. Het bevat meer dan 2000 volumes die de farmaciegeschiedenis bestrijken vanaf de 16e eeuw tot heden. Zo kan men er originele werken vinden over de ontwikkeling van medicijnen, kruidenboeken en pharmacopoeias.

Betekenis en Erfgoed

Een Levendige Geschiedenisles

Een bezoek aan de museumapotheek is als een stap terug in de tijd en biedt een unieke kans om de tradities en technieken van oude apothekers te ervaren. Het is niet alleen een museum; het is een culturele ervaring die laat zien hoe de kennis van geneesmiddelen door de eeuwen heen is gevorderd.

Educatieve Waarde voor Jong en Oud

Voor scholieren, studenten en geïnteresseerden in de geschiedenis van de geneeskunde en farmacie biedt de museumapotheek een schat aan leermogelijkheden. De verzameling is meer dan alleen een van esthetiek, het is ook een bron van kennis over de ontwikkeling van onze moderne farmacie.

Bezoekersinformatie

Adres: Consciencestraat 41, 2018 Antwerpen

Openingstijden en toegangsbepalingen kunnen veranderen, dus het is aan te raden om voor een bezoek de actuele informatie op te zoeken. De Museumapotheek Oscar van Schoor is niet alleen een must-see voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de gezondheidszorg, maar voor iedereen die het culturele erfgoed van Antwerpen wil ervaren.

Meer info over Duik in de Farmaciegeschiedenis bij de Museumapotheek Antwerpen op www.etwie.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!