Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek het Poldermuseum Lillo: rijkdom van het polderleven

Meer in Antwerpen

Inleiding

In de schaduw van de metropolis Antwerpen bevindt zich een stille getuige van het rijke landelijke verleden: het Poldermuseum Lillo. Dit museum, gevestigd in een voormalige beschuitbakkerij te Lillo-Fort, biedt een indringend beeld van hoe het leven was in de polders die ooit het Antwerpse landschap karakteriseerden.

Geschiedenis

Oprichting

Het Poldermuseum Lillo zag het levenslicht in 1959 en was oorspronkelijk gevestigd in Wilmarsdonk, een van de vele polderdorpen die ten offer vielen aan de uitbreidingsplannen van de Antwerpse haven. De geschiedenis van het museum is onlosmakelijk verbonden met die van de polderdorpen, waarbij het verdwijnen van hun gemeenschappen een belangrijke motivatie was voor het verzamelen en bewaren van de lokale geschiedenis.

Verhuizing naar Lillo-Fort

Met de teloorgang van Wilmarsdonk verhuisde het museum in 1963 naar de huidige locatie in Lillo-Fort. Dit voormalige vestingdorp en zijn fort maken deel uit van de Fortengordel rond Antwerpen en bieden een pittoreske en historische setting voor het museum.

Collectie en Tentoonstellingen

Kamers met Thema's

Het Poldermuseum beschikt over meer dan 34 kamers, elk met een eigen thema die de veelzijdigheid van het polderleven belicht. De rondgang door deze kamers neemt de bezoeker mee door verschillende tijdsperioden en aspecten van het polderleven.

Interieurs

Een van de hoogtepunten zijn de zorgvuldig gereconstrueerde interieurs. Bezoekers krijgen een kijkje in een dorpsherberg van weleer, snuiven de sfeer op in een oud klaslokaal en verplaatsen zich naar de tijd van de nostalgische dorpswinkel. Het zijn stille getuigen van een bijna vergeten alledaagsheid die in deze regio ooit vanzelfsprekend was.

Verzamelingen

De verzamelingen zijn zeer uitgebreid en divers. Van gebruiksvoorwerpen en ambachtelijk gereedschap tot persoonlijke documenten en klederdracht – elk object vertelt zijn eigen verhaal over het harde polderbestaan, maar ook over de gemeenschapszin en de culturele eigenheid van de Antwerpse polderbevolking.

Bezoekersinformatie

Adres en Bereikbaarheid

Poldermuseum Lillo Tolhuisstraat 10-16 2040 Lillo Antwerpen

Het museum is toegankelijk via zowel particulier als openbaar vervoer en maakt een uitstap naar Lillo ook geschikt voor een breder kader van historisch-toeristische activiteiten in de regio.

Een Leerrijke Ervaring

Een bezoek aan het Poldermuseum is meer dan een uitstap; het is een leerrijke ervaring waar iedereen, van jong tot oud, van historieliedhebbers tot gezinnen, iets van kan meenemen. Het is een ontdekkingstocht door een verloren gegaan aspect van onze regionale identiteit.

Tot Slot

De geschiedenis van de Antwerpse polders en hun bevolking dreigt in de vergetelheid te raken door de gestage uitbreiding van de stad en haar haven. Het Poldermuseum Lillo biedt de kans om deze unieke geschiedenis te ontdekken en te ervaren. Dit charmante museum mag zeker niet ontbreken op de agenda van wie geïnteresseerd is in de lokale geschiedenis van Antwerpen en de impact van de modernisering op landelijke gemeenschappen.

Meer info over Ontdek het Poldermuseum Lillo: rijkdom van het polderleven op www.poldermuseum-lillo.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!