Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Zeilen met een Missie: Maritiem Erfgoed en Inclusie

Meer in Antwerpen

Inleiding

Revos vzw staat voor Recreatieve Vaart voor Oude Schepen, een bijzonder initiatief in Antwerpen dat niet alleen als doel heeft om het maritieme erfgoed te bewaren, maar ook om een waardevolle ervaring te bieden aan diverse maatschappelijke groepen. Met meer dan 20 jaar ervaring, opgericht door Luc Lemmens, vormt deze organisatie een brug tussen traditionele zeilvaart en maatschappelijke inclusie.

Missie en Visie

De missie van Revos vzw is tweeledig. Enerzijds zet het zich in voor het behoud van het maritiem erfgoed door oude schepen in ere te herstellen en ze opnieuw deel te maken van het hedendaagse zeelandschap. Anderzijds heeft de organisatie een sterke sociale component. Revos vzw biedt mensen met een mentale handicap, kansarmen en instellingsjongeren de kans om actief deel te nemen aan de traditionele zeilvaart.

Zeilen voor iedereen

Het bijzondere aan de werkwijze van Revos vzw is de inclusieve benadering. Door zeiltochten te organiseren op de Schelde en in Zeeland, stelt het initiatief mensen met een mentale beperking in staat om een zeer authentieke ervaring op het water te beleven. Het zeilen met traditionele vaartuigen helpt de deelnemers om actief betrokken te raken en geeft hen een uniek inzicht in een wereld die anders ver van hen af zou kunnen staan.

De Rol van het Schip en de Betrokkenheid

De schepen, wel zorgvuldig aangepast aan de behoeftes van de deelnemers, bieden een veilige en educatieve omgeving. Deze specifieke omgeving zorgt ervoor dat deelnemers hun eigen grenzen kunnen verkennen en verleggen. De routes worden bewust gekozen en aangepast aan het niveau van de deelnemers, waardoor zij maximaal kunnen deelnemen aan de activiteiten aan boord. Het gaat hierbij niet alleen om het zeilen zelf, maar ook om het aanleren van vaardigheden, samenwerking en het overnemen van een zekere verantwoordelijkheid.

Maatschappelijke rol

Revos vzw speelt een belangrijke maatschappelijke rol door de integratie en inclusie van groepen die vaak in de marges van de samenleving opereren. Kansarmen en jeugd uit instellingen krijgen dankzij de zeiltochten de mogelijkheid oog in oog te staan met nieuwe uitdagingen en perspectieven.

Samenwerking en Perspectieven

De groepen, onder begeleiding van hun eigen begeleiders, komen aan boord om samen met de schipper en scheepsmaat een bijzondere ervaring te delen. Deze ervaring, waarbij zij worden aangemoedigd om samen te werken en van elkaar te leren, biedt hen een nieuwe kijk op de wereld en bevordert het zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.

Besluit

Revos vzw is niet alleen een passieproject dat het maritieme erfgoed van België in stand houdt, maar ook een initiatief dat een impactvolle sociale bijdrage levert. Zeiltochten op de Schelde en in Zeeland zijn voor de deelnemers veel meer dan een dagje uit; het zijn kansen voor persoonlijke ontwikkeling, sociale interactie en een verrijking van hun wereldbeeld. De organisatie bevindt zich daarmee op het snijvlak van cultureel behoud en sociaal-maatschappelijk engagement.

Adres: Gloriantlaan 55 Bus 27, 2050 - Antwerpen

Voor meer informatie over programma's, deelname of ondersteuning kunt u contact opnemen met Revos vzw. Elke bijdrage of interesse helpt dit prachtige initiatief te groeien en nog meer mensen de wonderlijke wereld van de traditionele zeilvaart te laten ervaren.

Meer info over Zeilen met een Missie: Maritiem Erfgoed en Inclusie op www.revos.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!