Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Duik in de Historie bij Rijksarchief Antwerpen

Meer in Antwerpen

Het Rijksarchief Antwerpen is een onmisbare bron voor ieder die zich verdiept in de rijke geschiedenis van de provincie Antwerpen. Met een uitgebreide collectie die teruggaat tot de Middeleeuwen, biedt het archief een fascinerende blik op het verleden. In dit artikel ontdekken we wat het Rijksarchief Antwerpen zo uniek maakt.

Geschiedenis en Missie

Het Rijksarchief Antwerpen heeft als doel het bewaren van archieven uit het verleden en deze toegankelijk te maken voor onderzoek. Het verzamelt archieven van uiteenlopende aard, allemaal verbonden door hun relevantie voor de provincie Antwerpen.

Bewaarde Archiefstukken

In het archief zijn diverse overheidsarchieven ondergebracht:

  • De Provincie Antwerpen
  • Notarissen
  • Gemeenten en hun rechtsvoorgangers de schepenbanken
  • Polderbesturen
  • Kerkfabrieken

Daarnaast vindt men er ook archieven van:

  • Kerkelijke instellingen zoals abdijen, kloosters, kerken, kapellen en hospitalen
  • Verschillende personen en particuliere organisaties die een rol hebben gespeeld in de politiek, economie, cultuur en maatschappij van de provincie

Deze diversiteit maakt het Rijksarchief een goudmijn voor wie onderzoek doet naar lokale geschiedenis, genealogie en sociaal-economische ontwikkelingen.

Aanvullende Collecties

Het archief herbergt ook:

  • Circa 17.000 microfilms
  • Een aanzienlijke bibliotheek met lokale historische en heemkundige tijdschriften en boeken

Deze bronnen zijn waardevol voor zowel professionele historici als amateuronderzoekers en heemkundigen.

Publiekstoegang en Renovatiewerken

Ondanks renovatiewerken aan het gebouw in Antwerpen, is het Rijksarchief momenteel actief vanuit de locatie te Beveren alwaar bezoekers welkom zijn om onderzoek te verrichten. Na voltooiing van de renovatie, gepland in 2021, zal het gebouw in Antwerpen opnieuw toegankelijk zijn. Dan worden ook delen van de archiefcollectie weer permanent in Antwerpen bewaard en beschikbaar voor het publiek.

Praktische Informatie

Adres Rijksarchief te Beveren (tijdelijk):

  • [Adres van de tijdelijke locatie in Beveren]

Toekomstig Adres Rijksarchief Antwerpen:

  • Door Verstraeteplaats 5, 2018 Antwerpen

Het is raadzaam om voor bezoek de actuele openingstijden en toegankelijkheid te controleren, aangezien deze kunnen wijzigen door de renovatiewerken.

Slotgedachten

Het Rijksarchief Antwerpen is een belangrijke bewaarplaats van informatie die ons in staat stelt het verleden van de provincie Antwerpen te ontsluiten. Voor historici, studenten, genealogen en iedereen met een interesse in de lokale geschiedenis biedt het Rijksarchief een ongeëvenaarde blik in het verleden. Het geduldig wachten op de voltooiing van de renovations zal ongetwijfeld beloond worden met een nog rijkere toegang tot ons gemeenschappelijk erfgoed.

Meer info over Duik in de Historie bij Rijksarchief Antwerpen op www.arch.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!