Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek het Snijders & Rockoxhuis in Antwerpen

Meer in Antwerpen

Inleiding

Antwerpen herbergt een schat aan cultuurhistorisch erfgoed. Een van de pareltjes in deze context is het Snijders & Rockoxhuis gelegen aan de Keizerstraat 10. Dit historisch pand, een voormalige patriciërswoning, biedt een kijk in het leven van de Antwerpse elite tijdens de overgang van de Renaissance naar de Barok. Het huis is vernoemd naar zijn twee meest bekende bewoners: de 17de-eeuwse burgemeester Nicolaas Rockox en de kunstschilder Frans Snijders.

Het leven van Nicolaas Rockox

Sociaal en politiek engagement

Nicolaas Rockox (1560-1640) was meer dan alleen burgemeester van Antwerpen. Hij was ook een kunstverzamelaar, humanist en goede vriend van Peter Paul Rubens. Zijn sociaal en politiek engagement zijn terug te zien in de wijze waarop hij zijn stad bestuurde, maar ook in zijn persoonlijke leven en verzamelingen. Hij was een man van aanzien die belangrijke kunstwerken verzamelde, culturele evenementen ondersteunde en bevriend was met vooraanstaande figuren uit zijn tijd.

Cultureel mecenaat

Rockox was niet enkel gefocust op de politieke en economische groei van de stad, maar besteedde tevens veel aandacht aan de culturele bloei. Hij gaf opdrachten aan verschillende kunstenaars, waaronder Rubens, en verzamelde een indrukwekkende reeks kunstwerken die zijn intellectuele en esthetische interesse reflecteerden.

De kunst van Frans Snijders

Schilderkunst en Ambacht

Frans Snijders (1579-1657), bekend om zijn jachttaferelen, stillevens en marktscènes, symboliseert via zijn werk de creativiteit en kwaliteit van een ambacht op hoog niveau. Zijn schilderijen zijn dynamisch, vol detail en tonen de rijkdom van de natuur.

Samenwerking met tijdgenoten

Snijders werkte vaak samen met andere kunstenaars, zoals Rubens. Zijn vaardigheden om dieren en voedsel te schilderen waren zo gewaardeerd, dat andere schilders zoals Rubens hem vroegen om deze elementen in hun werken toe te voegen.

Het Snijders & Rockoxhuis Vandaag

Een huis vol verhalen

Het Snijders & Rockoxhuis is geen stilstaand monument; het is een plaats waar de connectie tussen verleden en heden zichtbaar wordt gemaakt. Het huis gebruikt zowel materiële als immateriële getuigenissen om zijn verhaal te vertellen. De kunstcollectie vormt slechts een deel van de dialoog die het huis aangaat met zijn bezoekers. Het is een ontmoetingsplaats voor liefhebbers van geschiedenis, kunst en cultuur.

De Collectie

De collectie in het Snijders & Rockoxhuis bestaat uit meubelen, schilderijen van meesters zoals Rubens, Jordaens, Van Dyck en natuurlijk Frans Snijders zelf, maar ook uit beeldhouwwerk, porselein en aardewerk. Deze voorwerpen zijn eigentijds met het huis en geven een authentiek beeld van hoe het leven er in de Gouden Eeuw uitzag.

Erfgoed en Innovatie

Het huis streeft ernaar om innoverend te zijn in hoe het de geschiedenis presenteert. Dit betekent dat er gebruik wordt gemaakt van moderne technieken en interpretaties om de bezoeker een diepgaande en betekenisvolle ervaring te bieden.

Bezoekinformatie

Het Snijders & Rockoxhuis is geopend voor publiek en biedt een unieke kans om de weelde van de Antwerpse Gouden Eeuw te ervaren:

  • Adres: Keizerstraat 10, 2000 Antwerpen

Een bezoek aan het Snijders & Rockoxhuis is meer dan een stap terug in de tijd; het is een kennismaking met de culturele rijkdom van Antwerpen en een erkenning van de invloedrijke figuren die de stad gevormd hebben. Het verbindt de historie van de 16de en 17de eeuw met de vragen en belangstelling van onze eigen tijd.

Meer info over Ontdek het Snijders & Rockoxhuis in Antwerpen op www.snijdersrockoxhuis.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!