Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Bewaar en ontdek het muzikale erfgoed van Vlaanderen bij Studiecentrum voor Vlaamse Muziek!

Meer in Antwerpen

Het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek (SVM) in Antwerpen speelt een cruciale rol in het bewaren en toegankelijk maken van het muzikale erfgoed van Vlaanderen. Gelegen aan de Jan Van Rijswijcklaan 155 in Antwerpen, is het SVM een belangrijk onderzoeksinstituut dat zich toelegt op de muziek van de 19e en begin 20e eeuw.

Missie en Activiteiten

Het SVM heeft zichzelf als doel gesteld om vergeten en bedreigde nalatenschappen van Vlaamse componisten te herontdekken en deze opnieuw een plaats te geven in de muziekgeschiedenis.

Opsporen en Ontsluiten van Nalatenschappen

De eerste stap bij het vrijwaren van het Vlaamse muziekpatrimonium bestaat uit het systematisch opsporen van vergeten of nooit eerder ontdekte muziekpartituren, brieven en andere historisch waardevolle bronnen. Het SVM gaat actief op zoek naar deze stukken, die vaak verspreid liggen over privécollecties, archieven en bibliotheken.

Wetenschappelijk Onderzoek

Wanneer het materiaal eenmaal is veiliggesteld, volgt het minutieuze onderzoek. Dit is waar wetenschappers en musicologen aan de slag gaan met het analyseren van partituren, het contextualiseren van brieven en andere persoonlijke documenten van componisten. Het doel hiervan is een gedegen begrip te krijgen van de muzikale context en het leven van de componisten van wie het werk wordt bestudeerd.

Stimuleren van Uitvoeringen en Opnames

Een van de voornaamste manieren om het Vlaamse muziekpatrimonium levend te houden, is door het uitvoeren van de muziek. Het SVM is actief betrokken bij het stimuleren van zowel live uitvoeringen als het opnemen van deze, bijna verloren, muzikale schatten. Dit schenkt componisten van weleer een nieuw publiek en zorgt ervoor dat hun werk voortleeft en gewaardeerd kan worden door hedendaagse muziekliefhebbers.

Publicaties

Infrastructuur van de kennis is in de vorm van publicaties die het SVM regelmatig uitbrengt. Deze bestaan uit oeuvrecatalogi, waarin het volledige werk van een componist nauwkeurig is gelijst, inventarissen van bewaarde stukken, monografieën die zich richten op het leven en de carrière van individuele componisten, en overzichtsstudies die de bredere trends in de Vlaamse muziek schetsen.

Adres en Bezoekinformatie

Het SVM is toegankelijk voor onderzoekers en het geïnteresseerd publiek. Houd er als bezoeker rekening mee dat het mogelijk is dat een afspraak gemaakt moet worden om de collectie te raadplegen.

Adres:
Studiecentrum voor Vlaamse Muziek
Jan Van Rijswijcklaan 155
2018 Antwerpen
België

Wilt u een bezoek brengen aan het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek, raadpleeg dan de huidige openingstijden en bezoekprocedures op de officiële website of neem rechtstreeks contact op met het centrum.

Het SVM speelt een fundamentele rol in het conserveren van de Vlaamse culturele identiteit door haar muzikale erfgoed, en maakt dit toegankelijk voor zowel de wetenschappelijke wereld als het grote publiek. Het vormt een bron van kennis en inspiratie voor iedereen met interesse in de rijke muzikale geschiedenis van Vlaanderen.

Meer info over Bewaar en ontdek het muzikale erfgoed van Vlaanderen bij Studiecentrum voor Vlaamse Muziek! op www.svm.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!