Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Schatten van de Antwerpse Universiteit onthuld

Meer in Antwerpen

De Universiteitsbibliotheek Antwerpen huist een schat aan kennis en historie op het gebied van documentair erfgoed. De Bijzondere Collecties afdeling, gesitueerd op Prinsstraat 13, is een bijzondere plaats waar men kan dwalen door de rijke geschiedenis van geschreven en gedrukte werken. In deze uitgebreide gids nemen we een duik in de wereld van deze unieke bibliotheekcollectie.

Collectie Overzicht

De collectie van Bijzondere Collecties is opgebouwd uit diverse onderdelen, allen met hun eigen verhaal en historische betekenis:

Oude Drukken

De kern van de Bijzondere Collecties wordt gevormd door oude drukken daterend van vóór 1830. Deze werken bieden inzicht in de verspreiding van kennis en literatuur van vóór de moderne tijd en weerspiegelen de interesse en het wetenschappelijk klimaat van toen.

Manuscripten en Handschriftfragmenten

De collectie bevat ook vele manuscripten en handschriftfragmenten die cruciaal zijn voor het begrip van de geschiedenis van geschreven teksten. Ze vormen een directe link met de schrijvers en kopiisten van het verleden.

Moderne Preciosa en Prenten

Naast de oude drukken en manuscripten, bevat de afdeling ook modernere zeldzame uitgaven en kunstwerken die vanwege hun vorm, illustraties of oplage als bijzonder worden beschouwd.

Glasplaatjes en Archiefdocumenten

Verzamelingen van glasplaatjes bieden een visuele reis door het verleden en archiefdocumenten vormen een essentiële bron voor onderzoekers die zich bezighouden met het verleden van de universiteit en de regio.

Geschiedenis van de Collectie

De collectie is sterk verbonden met de universitaire geschiedenis van Antwerpen:

Institut Saint-Ignace en Sint-Ignatius Handelshogeschool

De fundamenten van de collectie liggen bij de oprichting van het Institut Saint-Ignace in 1852 en de opvolging ervan, de Sint-Ignatius Handelshogeschool.

UFSIA tot de Universiteit Antwerpen

Met de komst van de UFSIA in 1965 en later de fusie tot de Universiteit Antwerpen in 2003 is de verzameling verder uitgebreid en gediversifieerd met diverse invloeden.

Specifieke Collecties

Bijzondere Collecties bevatten enkele opvallende deelverzamelingen:

Centrum voor Renaissancedrama en Gerard Walschap Genootschap

Speciale collecties zoals de toneeluitgaven van het Centrum voor Renaissancedrama en unieke manuscripten van het Gerard Walschap Genootschap bieden een diepe kijk in specifieke literaire tijdperken en oeuvres.

Fonds Verdussen

Bijzondere aandacht gaat uit naar drukken uit het fonds van de Antwerpse uitgeversfamilie Verdussen, die een substantiële rol speelde in de boekgeschiedenis van de regio.

Zwaartepunten

De collectie heeft enkele duidelijke focusgebieden, waaronder:

  • Literatuur en geschiedenis van de Lage Landen
  • Klassieke auteurs uit de Grieks-Romeinse oudheid
  • Jesuitica
  • Oude cartografie
  • Rechtsgeschiedenis

Erfgoedstatus en Beheer

Erkende Erfgoedbibliotheek

In 2011 ontving de afdeling Bijzondere Collecties samen met de Bibliotheek van het Ruusbroecgenootschap het label 'Erkende Erfgoedbibliotheek', een erkenning voor de waarde van de collectie en het beheer ervan.

Academisch Erfgoed en Kunstpatrimonium

Verder is de afdeling ook verantwoordelijk voor het beheer van het Academisch Erfgoed en het Kunstpatrimonium van de Universiteit Antwerpen, waarmee het een centrale rol speelt in het bewaren van de culturele en academische geschiedenis van de instelling.

Door zijn rijke collecties en het belang dat wordt gehecht aan het behoud en de ontsluiting ervan, is Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Antwerpen een essentiële bron voor onderzoekers, studenten en liefhebbers van cultureel erfgoed.

Meer info over Schatten van de Antwerpse Universiteit onthuld op www.uantwerpen.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!