Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Verken Architectuurcultuur bij het Vlaams Architectuurinstituut

Meer in Antwerpen

Het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) staat bekend als dé referentie op het gebied van architectuurcultuur in Vlaanderen en Brussel. Het instituut, gevestigd in Antwerpen, speelt een cruciale rol in het benadrukken van het belang van kwalitatieve architectuur en stedelijke ontwikkeling.

Over het instituut

Groeiende aandacht voor architectuur

Gelegen in het culturele hart van Antwerpen, deSingel, is het VAi het kloppend hart voor iedereen die interesse heeft in de architectuur. Het instituut streeft ernaar de bewustwording over de impact van het ontwerp van gebouwen en steden op de beleving van mensen te vergroten. Dit wordt gerealiseerd door middel van diverse initiatieven zoals tentoonstellingen, lezingen, en debatten.

Evenementen en publicaties

Het instituut organiseert ook een reeks boeiende evenementen die de architectuurcultuur in Vlaanderen weerspiegelen. Hoogtepunten zijn het tweejaarlijkse Architectuurboek Vlaanderen en het Festival van de architectuur. Deze trekken deskundigen en liefhebbers van over de hele wereld aan.

Internationale vertegenwoordiging

Verder neemt het VAi de belangrijke taak op zich om Vlaanderen te vertegenwoordigen op internationale podia zoals de prestigieuze Architectuurbiënnale in Venetië. In dit opzicht is het instituut een cruciaal verbindingspunt binnen een wereldwijd netwerk van architectuurinstituten.

Architectuurarchieven: de schakel tussen verleden, heden en toekomst

Een rijk archief

Het VAi beheert een indrukwekkende verzameling van architectuurarchieven die voortdurend in omvang toeneemt. Deze collectie maakt het mogelijk om continuïteit te vinden in de evolutie van de architectuur en is toegankelijk voor zowel onderzoekers als het grote publiek.

Coördinatie en samenwerking

Het instituut coördineert niet alleen de verwerving van nieuwe archieven, maar bevordert tevens de collaboratie tussen verschillende archiefinstellingen in Vlaanderen. Hiermee wordt een stevige basis gelegd voor de studie en waardering van architecturale erfenis.

Onderzoek en expertise

Als kenniscentrum initieert het VAi onderzoeksactiviteiten en verspreidt het gespecialiseerde expertise op het gebied van behoud en beheer van architectuurarchieven. Dit aspect is essentieel voor de instandhouding van de architecturale geschiedenis voor toekomstige generaties.

Rol in behoud van designerfgoed

Het VAi speelt ook een actieve rol in de zorg en het behoud van designerfgoed. Het in kaart brengen en adviseren over dit erfgoed, naast het informeren van het publiek via publicaties en tentoonstellingen, behoort tot de kerntaken van het instituut.

Praktische informatie

Het Vlaams Architectuurinstituut is gevestigd op het adres Jan Van Rijswijcklaan 155, 2018 in Antwerpen. Het instituut is prima te bereiken met het openbaar vervoer en met de auto, en biedt een divers programma dat toegankelijk is voor een breed scala aan geïnteresseerden in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Voor de actuele agenda van evenementen, tentoonstellingen en lezingen of voor meer informatie over de collectie kunt u terecht op de website van het VAi.

Het Vlaams Architectuurinstituut staat garant voor een inhoudelijk rijke en diepgaande verkenning van de wereld van architectuur en stedenbouw, en speelt daarmee een cruciale en inspirerende rol in het culturele en sociale landschap van Vlaanderen en ver daarbuiten.

Meer info over Verken Architectuurcultuur bij het Vlaams Architectuurinstituut op www.architectuurarchief.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!