Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Adornesdomein: Mogelijk Best Bewaarde Geheim van Brugge

Meer in Brugge

Het Adornesdomein is een van de minder bekende, maar uiterst fascinerende historische locaties die de stad Brugge te bieden heeft. Hoewel het niet dezelfde bekendheid geniet als het Belfort of de Basiliek van het Heilig Bloed, is het zeker een bezoek waard voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur, en kunst.

Geschiedenis en Eigendom

Het domein, gelegen in de Peperstraat, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 15e eeuw. Opgericht door de invloedrijke Adornesfamilie, Italiaanse kooplieden die zich in Brugge vestigden, blijft het tot op de dag van vandaag in privéhanden. Dit is bijzonder te noemen, gezien vele andere historische eigendommen overgegaan zijn naar de publieke sector of andere organisaties. De huidige bewoners, de graaf en gravin de Limburg Stirum, zijn de 17e generatie afstammelingen sinds de oprichters van het domein, een blijk van een diepgewortelde familietraditie.

De Jeruzalemkapel

Het pronkstuk van het Adornesdomein is zonder twijfel de Jeruzalemkapel. Deze werd gebouwd naar het voorbeeld van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem en vormt een zeldzaam voorbeeld van devotionele architectuur in België. De kapel wekt de interesse van bezoekers door haar mysterieuze sfeer en gedetailleerde inrichting. Binnenin vinden bezoekers naast het religieuze ook artistieke elementen die de verering van de familie Adornes voor de Heilige Stad illustreren.

Naast de religieuze aspecten trekt de kapel aandacht met zijn bijzondere relikwieën, die een deutelijke middeleeuwse spirituele beleving reflictren. Bezoekers stappen als het ware terug in de tijd en ervaren een stukje van de devotionele leefwereld van de Adornesfamilie.

De Godshuisjes en Anselm Adornes

Een onderdeel van het domein zijn de godshuisjes waar men meer te weten kan komen over Anselm Adornes, die beschouwd wordt als een van de meest vooraanstaande figuren uit de Adornesdynastie. Deze godshuisjes dienden oorspronkelijk als huisvesting voor de armen en behoeftigen, maar zijn nu getransformeerd tot informatieve ruimtes die het verhaal van de familie en hun band met Brugge vertellen.

De Scottish Lounge en de Tuin

Na het bezoek aan de kapel kunnen bezoekers ontspannen in de Scottish Lounge. Deze lounge biedt een authentieke sfeer waar men kan genieten van een koffie of een frisdrank. Bij mooi weer is het mogelijk om buiten in de grote tuin van het domein te zitten, wat een verrassende oase van rust biedt midden in het bruisende stadscentrum van Brugge.

Kunsttentoonstellingen

Het Adornesdomein staat ook bekend om zijn jaarlijkse kunsttentoonstellingen. Deze tentoonstellingen onderstrepen de affiniteit met kunst die de familie al eeuwenlang heeft. Het tentoonstellingsprogramma varieert, met de focus op moderne kunst, waarmee het historische domein een brug slaat tussen verleden en heden.

Bezoeken

Het Adornesdomein en de Jeruzalemkapel zijn te vinden aan de Peperstraat 3 in 8000 Brugge. Het domein is opengesteld voor publiek, al wordt aangeraden vooraf de openingstijden te controleren omdat deze kunnen variëren. Het is een unieke kans om een stukje levende geschiedenis te ervaren en een kijkje te nemen in de wereld van een van Brugge's meest illustere families uit het verleden. Dit 'verborgen juweel' van Brugge is dus zeker een bezoek waard voor wie de stad op een dieper niveau wil leren kennen.

Meer info over Adornesdomein: Mogelijk Best Bewaarde Geheim van Brugge op www.adornes.org.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!