Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de historische schatkamer van O.L.V. ter Potterie in Brugge

Meer in Brugge

Het O.L.V. ter Potterie museum in Brugge, gevestigd aan de Potterierei 79 b, vertegenwoordigt een belangrijk deel van de religieuze en culturele geschiedenis van de stad. Het complex dateert van de 13e tot de 17e eeuw en biedt bezoekers de kans om een diepe duik te nemen in het erfgoed van deze historische Belgische stad.

Een Stukje Historie

Het O.L.V. ter Potterie hospitaalcomplex dient al eeuwenlang als een knooppunt van zorg en religie. De bijhorende barokke kerk, die onderdak biedt aan het museum, herbergt een indrukwekkende collectie kunstwerken en religieuze voorwerpen die de rijke historie van het gebouw in de verf zetten.

De Collectie: Van Schilderijen tot Zilverwerk

Schilderijen en Beeldhouwwerken

De kunstcollectie van O.L.V. ter Potterie is een toonbeeld van artistiek vakmanschap met verschillende schilderijen en beeldhouwwerken die de muren sieren. Deze kunstwerken vertellen het verhaal van religieuze devotie en de centrale rol van de kerk in de Brugse gemeenschap.

Meubilair en Wandtapijten

Naast de kunst op de muren, biedt het museum een kijkje in het dagelijks leven van weleer, met historisch meubilair en wandtapijten die de kamers van het complex sieren. Deze stukken bieden een unieke inkijk in de esthetiek en het ambacht van vervlogen tijden.

Gebrandschilderde ramen

De gebrandschilderde glasramen schitteren met licht en kleur, wat de sfeer van spiritualiteit en heiligheid versterkt. Ze zijn niet alleen inspirerend in hun vakmanschap, maar zijn ook een testament van de devotionele kunst door de eeuwen heen.

Zilververzameling en Reliekhouders

Het museum is bijzonder trots op haar exclusieve verzameling liturgisch zilver, waaronder de zilverkast met reliekhouders die geen stille getuigen zijn van het verleden; ze worden nog steeds gebruikt tijdens misvieringen in de kerk. Dit gebruik geeft een levende dimensie aan de historische voorwerpen.

Hoogtepunten van de Zilvercollectie

Het pronkstuk van deze zilververzameling is niet alleen historisch waardevol, maar ook een voorbeeld van puur vakmanschap. Naast de reliekhouders bevat deze collectie schitterende kandelaars en wijwatervaten die het interieur van de kerk tot op de dag van vandaag verheffen.

Unieke Kunstvoorwerpen

Het Cantoortje van Keizer Karel

Een blikvanger in het museum is het 'cantoortje' uit het midden van de 16e eeuw met de initialen van Keizer Karel, een weerspiegeling van de keizerlijke macht en weelde in die tijd.

Spaans-Moors Aardewerk

Een bijzonder object is een schotel van Spaans-Moors aardewerk uit de 15e eeuw, die de culturele uitwisseling en de esthetische smaken van Middeleeuwse Europa aantoont.

De Vogelbekglas of Fopbeker

Tenslotte, de vogelbekglas of fopbeker uit de 17e eeuw biedt een geestige noot aan de collectie en getuigt van het verfijnde gevoel voor humor in het alledaagse leven van de Bruggelingen.

Bezoekinformatie

Voor iedereen die geïnteresseerd is in de veelzijdige geschiedenis van Brugge, biedt O.L.V. ter Potterie een onmisbare ervaring. Om meer te leren over dit unieke museum en zijn collectie, kunnen bezoekers het aan de Potterierei 79 b vinden in het hart van Brugge.

Het O.L.V. ter Potterie museum is een essentiële stop voor zowel kunstliefhebbers als geschiedenisenthousiastelingen. Door de diversiteit aan tentoongestelde voorwerpen en het levende gebruik van de zilverwerken, brengt dit museum het verleden tot leven op een manier die weinig andere plaatsen doen.

Meer info over Ontdek de historische schatkamer van O.L.V. ter Potterie in Brugge op www.museabrugge.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!