Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Dendermonde

Dendermonde is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen. Deze stad ligt aan de samenvloeiing van de Dender en de Schelde, wat doorheen de geschiedenis de strategische en economische positie van Dendermonde heeft versterkt. Dendermonde staat bekend om zijn rijke historie, culturele activiteiten en natuurlijk de Ros Beiaardommegang, een historisch en folkloristisch evenement dat slechts om de tien jaar plaatsvindt en op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed staat.

Historisch Overzicht

De geschiedenis van Dendermonde gaat terug tot de Romeinse tijd. De stad kreeg in de 13e eeuw stadsrechten en ontwikkelde zich als een belangrijke verdedigingsstad ter bescherming van de grenzen van het Graafschap Vlaanderen. Gedurende de Middeleeuwen floreerde Dendermonde als een handelscentrum, dankzij de gunstige ligging aan de Schelde.

Bezienswaardigheden

  • Het Stadhuis en Belfort: Het prachtige stadhuis met zijn indrukwekkende belfort is UNESCO-werelderfgoed en een must-see in Dendermonde.
  • Grote Markt: Dit centrale plein is omringd door historische gebouwen en gezellige terrasjes waar bezoekers kunnen genieten van de lokale sfeer.
  • Sint-Alexiusbegijnhof: Een goed bewaard gebleven begijnhof dat eveneens op de UNESCO-lijst staat en bezoekers een uniek inzicht geeft in het leven van de vroegere begijnen.

Musea en Culturele Instellingen

Dendermonde herbergt verschillende musea die de rijke geschiedenis en cultuur van de stad belichten. Een selectie daarvan:

Stedelijke Musea Dendermonde - Museumsecretariaat

Dit centrale punt coördineert de verschillende stedelijke musea en biedt informatie over tijdelijke en permanente tentoonstellingen.

Stedelijke Musea Dendermonde - Zwijvekemuseum

Het Zwijvekemuseum belicht het leven van vroeger in Dendermonde met aandacht voor het alledaagse leven, kunst en kunstnijverheid.

Stedelijke Musea Dendermonde - Begijnhofmuseum en Museum voor Volkskunde

Dit museum biedt een blik op de geschiedenis van het begijnhof en toont hoe de begijnen vroeger leefden. Ook aspecten van volkskunde komen aan bod.

Stedelijke Musea Dendermonde - Vleeshuismuseum

Het Vleeshuismuseum bevindt zich in een historisch gebouw waar vroeger het vleeshuis gevestigd was. Het toont de geschiedenis van Dendermonde en haar gildes.

Evenementen

De Ros Beiaardommegang is zonder twijfel het meest gekende evenement en vindt slechts om de 10 jaar plaats. Het beeldt de legende uit van het Ros Beiaard waarmee de vier Heemskinderen, volgens de sage, door de stad rijden.

Natuur en Recreatie

Naast cultuur en geschiedenis kan men in Dendermonde ook genieten van de natuur. Wandelen langs de Schelde of fietsen door het groene landschap van de Denderstreek biedt een perfecte afwisseling voor de cultuurliefhebber.

Dendermonde, met haar mix van geschiedenis, cultuur en natuur, is zeker een bezoek waard. Het robuste verleden, verankerd in haar musea en monumenten, en de levendige evenementen en tradities, maken deze stad tot een unieke plek in het hart van Vlaanderen.

Erfgoed in Dendermonde

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!