Audiogids.be wordt Narra.tours!

Ontdek Erfgoed Wonderen met Dijk 92 in Dendermonde

Meer in Dendermonde

Inleiding

Dijk 92 is geen fysiek museum of monument zoals we traditioneel kennen, maar speelt een vitale rol in het behoud en de bewustwording van cultureel erfgoed in de regio Dendermonde en omstreken. Met haar werking onder Projectvereniging Dijk92 zet de erfgoedcel zich in voor duurzaam erfgoedbeleid. Door middel van een gestructureerde aanpak werkt Dijk 92 aan de waardering, behoud en toegankelijkheid van zowel roerend als immaterieel cultureel erfgoed.

Erfgoedbehoud en -beleid

Het werkingsgebied

De negen gemeenten die onder de vleugels van Dijk 92 vallen, presenteren een rijk palet aan cultureel erfgoed. Deze gemeenten zijn:

  • Berlare
  • Buggenhout
  • Dendermonde
  • Hamme
  • Laarne
  • Lebbeke
  • Wetteren
  • Wichelen
  • Zele

Binnen deze regio bevindt zich een diversiteit aan erfgoedobjecten die stuk voor stuk aandacht verdienen. Van historische gebouwen tot oude ambachten en verhalen, het immateriële erfgoed omvat onder andere gebruiken, kennis en vaardigheden die gemeenschappen erkennen als onderdeel van hun culturele erfgoed.

Het in kaart brengen van erfgoed

Het documenteren en inventariseren van erfgoed is een essentieel onderdeel van de missie van Dijk 92. Door middel van onderzoeksprojecten en de samenwerking met lokale historici en erfgoedexperts, worden gegevens verzameld. Dit biedt een gestructureerde kijk op wat er aan cultureel erfgoed bestaat binnen de regio.

Toegankelijk maken voor een breed publiek

Erfgoed zorgt voor verbinding en geeft betekenis aan de identiteit van een regio. Dijk 92 engageert zich om dit erfgoed toegankelijk te maken voor iedereen. Educatieve programma's, tentoonstellingen en publicaties zijn enkele van de vele methoden die ingezet worden om jong en oud in contact te brengen met hun lokale erfgoed.

Bevorderen van samenwerking en netwerkvorming

Een belangrijke factor in de werking van Dijk 92 is het stimuleren van samenwerking tussen diverse erfgoedactoren. Of het nu gaat om musea, archieven, erfgoedbibliotheken, lokale verenigingen of scholen, door het uitbouwen van een netwerk ontstaat er een sterkere dynamiek en worden krachten gebundeld.

Aandacht voor behoud en beheer

Voor zowel roerend als immaterieel cultureel erfgoed is duurzaam beheer cruciaal. Dijk 92 ondersteunt de erfgoedzorgers met advies, richtsnoeren en faciliteert projecten die de fysieke, emotionele en intellectuele levensduur van erfgoed verlengen.

Contact en Bezoek

Dijk 92, hoewel niet bezocht kan worden als een traditionele toeristische attractie, heeft haar kantoren gelegen in Dendermonde aan de Nijverheidsstraat 3. Voor informatie, ondersteuning bij erfgoedprojecten of raadpleging van expertise, kan contact worden opgenomen via hun website of telefoon.

Conclusie

Dijk 92 biedt een fundament voor erfgoedbeleid in het hart van Vlaanderen. De organisatie faciliteert betrokkenheid bij het erfgoed en steunt de lokale en regionale gemeenschappen in hun streven dit levend te houden voor toekomstige generaties. Hoewel Dijk 92 zelf geen erfgoed beheert, is haar invloed op de manier waarop erfgoed wordt bewaard en gewaardeerd van onschatbare waarde.

Meer info over Ontdek Erfgoed Wonderen met Dijk 92 in Dendermonde op www.egclandvandendermonde.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!