Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Verborgen Historie: Oudheidkundige Kring Dendermonde Verkend

Meer in Dendermonde

De Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde is een historische vereniging met een diepgewortelde passie voor de lokale geschiedenis, archeologie en heemkunde. Met een geschiedenis die teruggaat tot in de 19e eeuw, vervult deze kring een cruciale rol in het behoud van het culturele erfgoed van Dendermonde en omstreken.

Geschiedenis en Missie

Deze vereniging vindt haar oorsprong in de romantiek van de 19e eeuw, een periode waarin men een hernieuwde interesse kreeg in de eigen nationale en lokale geschiedenis. Opgericht in 1862, is de Oudheidkundige Kring intussen een instituut op zich binnen het culturele landschap van Dendermonde.

Doelstellingen van de vereniging:

  • Het bevorderen van de kennis over de lokale en regionale geschiedenis.
  • Het onderzoeken van archeologische vondsten binnen het werkgebied.
  • De heemkunde of de studie naar het eigen erf bezigheid van het Land van Dendermonde, wat vooral culturele, geografische en historische studies inhoudt.

Activiteiten en Publicaties

De vereniging staat bekend om haar actieve betrokkenheid bij verschillende educatieve evenementen en is uitgever van verschillende publicaties.

Jaarboek

Jaarlijks brengt de Oudheidkundige Kring een jaarboek uit. In dit boek worden diverse artikelen gepresenteerd die inzicht geven in de geschiedenis en tradities van de regio. Deze bijlagen bevatten historische analyse, archeologische verslagen en heemkundige verhandelingen.

Cronyce

Tussen de jaarboeken door publiceert de Kring ook een tweemaandelijks informatieblad genaamd ‘Cronyce’. Dit biedt leden en geïnteresseerden een blik op recente ontdekkingen, verslagen over evenementen, en updates over de vereniging en haar werkzaamheden.

Voordrachten en Studiereizen

Om de kennisdiffusie te bevorderen, organiseert de vereniging jaarlijks meerdere voordrachten. Experten en onderzoekers op het gebied van geschiedenis, archeologie en heemkunde delen hun kennis met leden en het algemene publiek. Daarnaast worden studiereizen georganiseerd die de mogelijkheid bieden om locaties te bezoeken die significant zijn voor het erfgoed van Dendermonde.

Steun aan het Historisch Documentatiecentrum

De Oudheidkundige Kring ondersteunt eveneens het Historisch Documentatiecentrum, gelegen op het adres Begijnhof 20 in Dendermonde. Dit centrum is toegankelijk voor degenen die de regionale geschiedenis diepgaander wensen te bestuderen. Het biedt toegang tot archieven, documenten en andere historische bronnen die van onschatbare waarde zijn voor onderzoekers.

Bezoek en Contact

Elk van de activiteiten van de Kring of om een bezoek te brengen aan het documentatiecentrum kan contact opgenomen worden via:

Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde Donckstraat 94, 9200 Dendermonde Telefoonnummer: 052 47 46 66

Slotbeschouwing

De Oudheidkundige Kring van het Land van Dendermonde vertegenwoordigt een belangrijke pijler in het behoud en de verspreiding van lokale geschiedenis en cultuur. Ze staan open voor iedereen met een interesse in de rijke geschiedenis van deze regio en bieden een platform voor ontdekking en onderzoek. Hiermee draagt de vereniging significant bij aan het levend houden van het culturele erfgoed van het Land van Dendermonde.

Meer info over Verborgen Historie: Oudheidkundige Kring Dendermonde Verkend op www.oudheidkundigekringdendermonde.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!