Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de Schatten van Dendermonde: Vergane Glorie Herleeft

Meer in Dendermonde

Dendermonde, gelegen in de provincie Oost-Vlaanderen, herbergt een bijzonder erfgoed in de vorm van het Sint-Alexiusbegijnhof, een plek waar de geschiedenis tot leven komt. Verscholen binnen de muren van dit historische complex bevinden zich het Begijnhofmuseum en het Museum voor Volkskunde, twee essentiële bezienswaardigheden die je meer vertellen over het leven in vroegere tijden.

Het Sint-Alexiusbegijnhof

Het begijnhof van Dendermonde, erkend als UNESCO-werelderfgoed, is een oase van rust in de stad. Deze pittoreske buurt biedt een sfeervolle blik op het verleden. Het begijnhof is een architectonisch ensemble dat bestaat uit kleine huisjes, gemeenschappelijke gebouwen en een kerk, alle omgeven door idyllische tuinen en geplaveide straten.

De rol van begijnen

De begijnen waren vrouwen die een religieus leven leidden, maar geen kloostergeloften aflegden. Zij stonden bekend om hun zelfvoorzienendheid, toewijding aan gebed en dienstbaarheid, en organiseerden hun leven rondom hun gemeenschappe en de begijnhofkerk. De laatste begijn in Dendermonde overleed in de twintigste eeuw, maar de sfeer van hun toegewijde leven is in deze plek nog duidelijk voelbaar.

Begijnhofmuseum

In dit museum ontdek je het bijzondere verhaal van deze zelfstandige vrouwengemeenschap. Het museum is gehuisvest in één van de historische gebouwen en geeft een intieme inkijk in het dagelijks leven van de begijnen. De collectie bevat gebruiksvoorwerpen, religieuze kunst, en een reeks authentiek ingerichte kamers die de tijdsgeest perfect weergeven.

Het leven van de begijnen

Elke ruimte binnen het Begijnhofmuseum vertelt een ander deel van het begijnenverhaal. Je ziet er slaapvertrekken, werkplaatsen en gebedsruimtes, ingericht met authentieke meubels en objecten uit de tijd dat de begijnen er daadwerkelijk woonden. Tekst- en fotomateriaal aan de muren vullen het verhaal aan om je een nog rijker beeld te geven van hun levenswijze.

Museum voor Volkskunde

Het tweede museum, gevestigd in een ander historisch pand binnen het begijnhof, richt zich op het bredere beeld van het leven eind 19de en begin 20ste eeuw. Hier vind je alledaagse voorwerpen en gereedschappen die een beeld geven van diverse ambachten, huiselijke bezigheden en sociale tradities uit die tijd.

Door de ogen van gewone mensen

Het Museum voor Volkskunde laat je zien hoe de gewone man en vrouw hun dagen sleten, werkten en vierden. Ontdek de kleding, het speelgoed, de ambachtelijke werktuigen en de huishoudelijke apparatuur die het dagelijkse leven van toen bepaalden. Bijzondere aandacht gaat uit naar feesten en tradities, die door middel van kostuums en attributen tastbaar worden gemaakt.

De sier- en kruidentuin

Na afloop van je bezoek kun je de rustieke sier- en kruidentuin ontdekken die bij het begijnhof hoort. Deze tuin is niet alleen een plek van rust en bezinning, maar ook van educatie. De tuin bevat planten die de begijnen gebruikten voor zowel voedsel als medicijnen. Het zorgt voor een aangename afsluiting van een verrijkende duik in het verleden.

Praktische informatie

  • Adres: Begijnhof 25, 9200 Dendermonde, België
  • Het is aanbevolen voorafgaand aan je bezoek de actuele openingstijden en eventuele COVID-19 maatregelen te controleren.
  • Groepsbezoeken zijn vaak mogelijk, maar het kan nodig zijn deze van tevoren aan te vragen.

Conclusie

De Stedelijke Musea Dendermonde in het Sint-Alexiusbegijnhof bieden een fascinerend inzicht in het verleden van zowel de specifieke levenswijze van de begijnen als in de algemene geschiedenis van het volksleven eind 19de en begin 20ste eeuw. Of je nu een liefhebber bent van geschiedenis, architectuur of cultuur, in deze parel van Dendermonde vind je ongetwijfeld iets van je gading.

Meer info over Ontdek de Schatten van Dendermonde: Vergane Glorie Herleeft op www.dendermonde.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!