Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek Dendermonde's Verborgen Schatten en Erfgoed

Meer in Dendermonde

Dendermonde, een stad gelegen in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen, biedt bezoekers een rijkelijk cultureel erfgoed door middel van de Stedelijke Musea. De collecties, verdeeld over verschillende locaties in de stad, belichten elk op hun eigen manier zowel de geschiedenis als de volkscultuur van Dendermonde en omstreken.

Het Vleeshuismuseum

Geschiedenis in Beeld

Het Vleeshuismuseum bevindt zich in een karakteristiek gebouw in Dendermonde dat zijn naam dankt aan de vleeshandel die er in het verleden werd uitgeoefend. Tegenwoordig omvat het museum een uitgebreide historische collectie die een beeld geeft van de prehistorie tot de 18de eeuw. Elk tijdvak komt aan bod: van archeologische vondsten die een licht werpen op de vroegste inwoners van de regio, tot artefacten uit de Middeleeuwen die verhalen over het leven en werk in de stad. Speciale aandacht gaat uit naar de spectaculaire omwallingen en het stadszicht dat sindsdien behoorlijk is gewijzigd.

Collectie

De collectie van het Vleeshuismuseum is bijzonder divers. Allerlei voorwerpen zoals munten, keramiek, huisraad en kunstwerken vertellen elk een deel van de stadsgeschiedenis. Bezoekers leren niet alleen over de rol van Dendermonde binnen grotere historische contexten, zoals de Nederlandse Opstand, maar ontdekken ook lokale legendes en volksverhalen die tot de dag van vandaag in de stad rondspoken.

Het Zwijvekemuseum

Van Gasthuis tot Museum

Het Zwijvekemuseum is gevestigd in het oude gasthuis 'Sint-Vincentius a Paulo' en biedt een fascinerende glimp op hoe ziekenzorg en liefdadigheid zich door de eeuwen heen in Dendermonde manifesteerden. Het museum presenteert naast medische instrumenten ook religieuze kunst die verbonden is met de geschiedenis van het gasthuis en de zorg voor degenen die het nodig hadden.

Het Begijnhofmuseum

Een Vergeten Wereld Herontdekt

In het Begijnhof van Dendermonde, dat de status van Unesco Werelderfgoed geniet, kun je het Begijnhofmuseum vinden. Dit museum schetst een intiem en respectvol beeld van het leven binnen deze bijzondere geloofsgemeenschap. De bezoekers worden meegenomen door de geschiedenis en dagelijkse routine van de begijnen die tot de Tweede Wereldoorlog ononderbroken in het begijnhof woonden.

Het Museum voor Volkskunde

De Culturele Identiteit van de 19de en 20ste Eeuw

Het Museum voor Volkskunde vormt een brug tussen heden en verleden door de focus te leggen op de 19de en vroege 20ste eeuw. Dit museum, vaak ook gezien als een sociaal-historisch museum, laat zien hoe de gewone mensen leefden, werkten en feestten. De collectie omvat gebruiksvoorwerpen, werktuigen en tal van andere objecten die de lokale cultuur en de typische ambachten vertegenwoordigen. Ook de Dendermondse reuzenommegang, een belangrijk folkloristisch evenement, krijgt hier de nodige aandacht.

Praktische Informatie

Openingstijden en Bereikbaarheid

De museumlocaties hebben variabele openingstijden. Voor actuele informatie, evenementen en speciale tentoonstellingen is het het beste om het museumsecretariaat te contacteren of de website van de Stedelijke Musea Dendermonde te raadplegen. Het secretariaat bevindt zich aan Nijverheidsstraat 1, 9200 te Dendermonde, wat als centraal punt dient voor informatie en organisatie.

Een Cultuurhistorische Ontdekkingstocht

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis en volkscultuur van Dendermonde en de wijdere regio bieden de stedelijke musea een schat aan verhalen en inzichten. Of men nu geïntrigeerd is door het leven in de Middeleeuwen, de ontwikkelingen van de zorg in gasthuizen, of de festiviteiten van de 20ste eeuw, in Dendermonde is er voor elke cultuurliefhebber wat wils.

Contact en Reserveringen

Wil je een bezoek brengen aan een van de Stedelijke Musea in Dendermonde? Het is raadzaam om vooraf contact op te nemen met het museumsecretariaat voor meer informatie over reserveringen en rondleidingen. Op deze manier ben je verzekerd van de meest actuele informatie en kun je jouw bezoek optimaal plannen.

De Stedelijke Musea Dendermonde presenteren met trots hun erfgoed en heten je graag welkom in hun uitzonderlijke collecties.

Meer info over Ontdek Dendermonde's Verborgen Schatten en Erfgoed op www.dendermonde.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!