Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de Bauhaus Schoonheid van het Renaat Braem Huis

Meer in Deurne

Inleiding

Het Renaat Braem Huis in Deurne is een icoon van de naoorlogse residentiële architectuur in België. Dit huis, dat gedurende vele jaren zowel de woonst als het atelier was van de beroemde architect Renaat Braem, staat bekend om zijn strakke en zuivere architectonische stijl. Het pand is uniek in zijn behoud van de originele elementen, zowel wat betreft de bouw als het interieur, wat bezoekers een authentieke kijk biedt op de levens- en werkruimte van een van Belgiës meest invloedrijke architecten van de 20e eeuw.

Architect Renaat Braem: een overzicht

Renaat Braem (1910-2001) geldt als een van de sleutelfiguren in de moderne Belgische architectuur. Zijn werk symboliseert de transitie en evolutie die de sector doormaakte in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Als student van Le Corbusier verwierf Braem inspiratie en ervaring die hem later in staat stelden om unieke projecten in eigen land te realiseren. Zijn visie op ruimtelijke ordening en sociale bevlogenheid hebben zijn uiteenlopende ontwerpen sterk beïnvloed.

De constructie van een meesterwerk

In 1955 begon Renaat Braem met het ontwerp van zijn eigen woonst en atelier op het adres Menegemlei 23 in Deurne. Twee jaar later werd de bouw gestart en in januari 1958, tijdens het hoogtepunt van zijn carrière, kon Braem zijn intrek nemen in het huis samen met zijn echtgenote Els Severin, een grafisch kunstenaar.

Het bouwwerk valt op door zijn eenvoud en geometrische helderheid, typisch voor de sobere esthetiek die hoort bij het modernisme. Het gebruik van licht, ruimte en de integratie met de omringende natuur zijn sleutelelementen die het huis zijn unieke karakter geven.

Behoud en toegankelijkheid

Ondanks de jaren blijft het huis van Renaat Braem in quasi-oorspronkelijke staat, een zeldzaamheid voor residentiële gebouwen uit deze periode. Het interieur inclusief meubels, kunstwerken en persoonlijke objecten van Braem en Severin, biedt een uniek inzicht in het leven en work van de ontwerper/architect.

Het agentschap Onroerend Erfgoed heeft de taak op zich genomen om dit cultureel erfgoed te beheren en te conserveren. Het huis fungeert niet alleen als een soort museum dat open staat voor het publiek, maar dient ook als educatief centrum voor schoolgroepen die willen leren over de geschiedenis en principes van mid-20e-eeuwse architectuur.

Bezoekersinformatie

Adres: Menegemlei 23, 2100 Deurne, België

Het Renaat Braem Huis kan bezocht worden, zij het vaak enkel op afspraak. Dit zorgt voor een gepersonaliseerde bezoekervaring en de kans om diep in te gaan op de details van Braems levenswerk. Voor iedereen met interesse in architectuur, design, kunst en cultuur is een bezoek aan dit enigmatische pand een inzichtegevende ervaring.


Voor het plannen van een bezoek of voor meer informatie over beschikbaarheid en activiteiten, kan men best rechtstreeks contact opnemen met de betreffende instanties of de officiële website raadplegen. Bezoekers worden eraan herinnerd dat het Renaat Braem Huis meer is dan enkel een architecturaal wonder; het is een plaats waar verleden en heden elkaar ontmoeten en waar de nalatenschap van Braem als architect levend wordt gehouden.

Meer info over Ontdek de Bauhaus Schoonheid van het Renaat Braem Huis op braem.onroerenderfgoed.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!