Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

VolXmuseum Deurne: Duik in Belgische Ambacht & Arbeid

Meer in Deurne

Een duik in het arbeidzame verleden van de Antwerpse ambachtsman

Inleiding

België is rijk aan culturele erfgoederen en kleine, maar fascinerende musea die vaak een specifieke periode of aspect van de geschiedenis belichten. Een van deze verborgen pareltjes is het VolXmuseum gelegen in Deurne. Deunrnes VolXmuseum biedt een unieke kijk op het leven en de arbeid van de arbeider-ambachtsman uit de periode van de late negentiende tot de vroege twintigste eeuw.

Geschiedenis en Locatie

Koraalplaats 2, een straat vol historie

Het VolXmeuseum is gehuisvest in een zes arbeiderswoningen en een oude wagensmidse, gelegen aan de Koraalplaats 2 in Deurne. De behouden steeg waarin de woningen en smidse zich bevinden, ademt nog steeds de sfeer uit van vroeger tijden.

Een ecomuseum met een missie

Als ecomuseum richt het VolXmuseum zich op de lokale geschiedenis, met een sterke nadruk op het dagelijkse leven van de arbeidersklasse en de ambachtslieden die in de regio werkten en woonden. Het is een museum dat niet enkel voorwerpen tentoonstelt, maar ook de sociale context en levenswijze van een bepaalde periode centraal stelt.

De Collectie

Eerbetoon aan arbeid en ambacht

Bij het betreden van het museum wordt bezoekers meteen duidelijk gemaakt hoe het leven van de arbeider-ambachtsman eruitzag. Een compleet ingerichte woning, voorzien van alledaagse voorwerpen en gereedschappen, schetst een beeld van de leefomstandigheden uit die tijd.

Unieke blik op diverse beroepen

Verspreid over de verschillende ruimtes van het museum vinden bezoekers installaties die gewijd zijn aan verschillende lokale beroepen en ambachten. Hierdoor krijgt men niet alleen inzicht in de vaardigheden en technieken die destijds gebruikelijk waren, maar ook in de sociale en economische context waarin deze beroepen werden uitgeoefend.

Het enige - Schilder- en decoratiemuseum van Vlaanderen

Een bijzondere sectie van het VolXmuseum is gereserveerd voor het enige schilder- en decoratiemuseum van Vlaanderen. Dit onderdeel bespreekt niet alleen de ambachtelijke kant van schilderen en decoreren, maar belicht ook de esthetische en culturele aspecten die samenhangen met deze kunstvorm.

Levende geschiedenis in de drogisterij/verfwinkel

Een andere interessante component is de drogisterij/verfwinkel. Bezoekers krijgen hier de kans om zich te verdiepen in oude recepturen, verfsoorten en -technieken, alsmede in de rol die drogisterijen speelden in de lokale gemeenschappen.

Behoud en Beheer

Het VolXmuseum draait volledig op de inzet van vrijwilligers. Deze toegewijde groep mensen zet zich niet alleen in voor het inrichten van de museumruimtes, maar draagt ook zorg voor de restauratie en het onderhoud van de historische gebouwen. Daarbij beheren zij talloze archiefstukken en een uitgebreide bibliotheek, die belangrijk zijn voor onderzoek en educatie.

Bezoekersinformatie

Het museum is goed bereikbaar vanuit verschillende delen van Antwerpen en biedt bezoekers een unieke ervaring waarin zij kunnen leren over het verleden van de lokale arbeiders en ambachtslieden. Wie interesse heeft in de bredere aspecten van het vakmanschap en de industriële geschiedenis van Vlaanderen, vindt in het VolXmuseum van Deurne een schat aan informatie en inspiratie.

Praktische Informatie:

  • Adres: Koraalplaats 2, 2100 Deurne
  • Toegang: Raadpleeg de officiële website of neem contact op voor actuele bezoekersinformatie, toegangstijden en eventuele toegangsprijzen.
  • Bereikbaarheid: Het museum is bereikbaar met het openbaar vervoer en er is parkeergelegenheid voor bezoekers die met de auto komen.

Slot

Het VolXmuseum is meer dan een tentoonstelling van objecten; het is een levend archief waarin de geest van een tijdperk bewaard wordt. Het is een belangrijk educatief centrum dat de geschiedenis van de arbeider-ambachtsman eret en toegankelijk maakt voor toekomstige generaties.

Meer info over VolXmuseum Deurne: Duik in Belgische Ambacht & Arbeid op www.turninum.ch.vu.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!