Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de Kunst van Kantklossen in Diest

Meer in Diest

Diest, een charmante stad in de provincie Vlaams-Brabant, heeft voor liefhebbers van handwerk, textiel en met name kantklossen een pareltje om te ontdekken: het Kant- en Textielcentrum.

Een Centrum van Creativiteit en Patrimoniumzorg

De Missie van het Kant- en Textielcentrum

Het Kant- en Textielcentrum, gelegen aan de Infirmeriestraat in Diest, vervult een belangrijke rol in de gemeenschap. Het is niet alleen een plaats waar cursussen, tentoonstellingen en demonstratiedagen rondom kanttechnieken en textiele werkvormen worden georganiseerd, maar vervult ook een cruciale functie in de conservatie van het lokale textielpatrimonium.

Cursussen en Workshops voor Jong en Oud

Het centrum biedt een verscheidenheid aan activiteiten aan die afgestemd zijn op verschillende leeftijdsgroepen. Of je nu een jonge enthousiasteling bent of een volwassene met een hart voor textiel, er is voor elk wat wils. Van beginnersworkshops tot gevorderde technieken, de cursussen worden gegeven door ervaren docenten.

Deelname aan Lokale Culturele Activiteiten

Het Kant- en Textielcentrum van Diest staat niet op zichzelf, maar is actief betrokken bij de culturele scène van de stad. De organisatie werkt samen met lokale initiatieven en participeert in verschillende evenementen en feestelijkheden, wat bijdraagt aan de levendigheid van de lokale gemeenschap.

Tentoonstellingen en Demonstratiedagen

De demonstratiedagen zijn bijzondere gelegenheden waarbij bezoekers in contact kunnen komen met de ambacht van het kantklossen. Ambachtslieden tonen hun bekwaamheid en delen de finesse van hun vak met het publiek. Tentoonstellingen die het centrum organiseert, laten vaak zowel historische als hedendaagse werken zien, wat zorgt voor een fascinerende mix van traditie en innovatie.

Het Textielpatrimonium

Bewaring van Textiele Schatten

Een bijzondere verantwoordelijkheid van het Kant- en Textielcentrum is de zorg voor het textielpatrimonium. Dit omvat niet enkel het behoud en onderhoud van oude kant- en textielwerken, maar ook het documenteren van technieken en het voortzetten van tradities.

Educatieve Rol

Het centrum speelt daarnaast een educatieve rol door bezoekers te informeren over de geschiedenis van textiel in de regio en de verschillende technieken van kantklossen. Door tentoonstellingen en workshops wordt niet alleen kennis overgedragen, maar wordt er ook inspiratie geboden.

Praktische Informatie

Voor diegenen die het Kant- en Textielcentrum willen bezoeken of deelnemen aan een van de activiteiten, is het belangrijk om de volgende informatie in acht te nemen:

Adres

Kant- en Textielcentrum
Infirmeriestraat 1
3290 Diest

Contact en Openingsuren

Het is altijd raadzaam om vooraf contact op te nemen voor de meest actuele openingstijden en het vooraf reserveren van een plek in een cursus of workshop.

Het Kant- en Textielcentrum van Diest biedt ook mogelijkheden voor vrijwilligerswerk, het delen van expertise en deelname aan gemeenschapsprojecten. Het is een plek waar traditie en gemeenschapsgevoel hand in hand gaan en waar het textielverleden een levende toekomst krijgt.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!