Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Duik in Belgische Zorg- en Onderwijshistorie!

Meer in Gent

Inleiding

Het centrale archief van de Broeders van Liefde in België, gelegen te Gent, is een fascinerende bron van historische informatie die meer dan twee eeuwen 'Liefde in actie' omvat. Dit archief bevat niet slechts papieren documenten, maar herbergt tevens het levende verleden van talloze generaties die zich hebben ingezet binnen deze congregatie en de daaraan verbonden organisatie. Het is het 'geheugen' van zowel de stichters als de huidige leden en werkers.

Wat is het Centraal Archief van de Broeders van Liefde?

In het archief vinden we een breed scala aan documenten terug. Van klassieke archiefstukken - zoals registers, brieven en verslagen - tot speciale publicaties bij jubilea en studies over oprichter Petrus Jozef Triest en de geschiedenis van de broedercongregatie. Het omvat geschreven, gedrukte en audiovisuele collecties, maar ook steeds belangrijker wordende digitale archieven.

Relevantie van het Archief

Het archief dient als een waardevolle bron voor onderzoekers geïnteresseerd in domeinen zoals de geschiedenis van zorgverlening, onderwijs, kerkelijke historie en missiegeschiedenis. Ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in familiegeschiedenis biedt het archief een rijkdom aan informatie. Uiteraard wordt bij het beheer van het archief de privacy en de geldende wetgeving met betrekking tot bescherming van persoonsgegevens strikt nageleefd.

Andere Archieven van de Broeders van Liefde

Het centrale archief in Gent is onderdeel van een groter geheel aan archieven van de Broeders van Liefde. Zo beschikt het hoofdbestuur over een ouder archief in Rome en zijn er vaak lokale archieven die het hoofdarchief complementeren. Deze diverse niveaus van archivering zorgen samen voor een compleet overzicht van de organisatie en haar geschiedenis.

Museum Dr. Guislain

Een echte aanrader voor geïnteresseerden in de geschiedenis van de psychiatrie en de Broeders van Liefde is een bezoek aan Museum Dr. Guislain.

Inhoud van het Centrale Archief

Het archief is opgedeeld in verschillende secties, waarbij elke sectie zich toespitst op een bepaald aspect van de organisatie en haar werk:

  1. De stichter P.J. Triest en gerelateerde onderwerpen.
  2. Algemene en internationale geschiedenis van de congregatie.
  3. Wetgeving en regelgeving binnen de organisatie.
  4. Gezag, bestuur en administratie.
  5. Informatie over de leden (broeders).
  6. Opleiding en vorming van de broeders.
  7. Apostolaat onderverdeeld in verschillende werksectoren.
  8. Archief van specifieke instellingen en scholen.
  9. Roepingenanimatie en -zorg.
  10. Diverse contacten en samenwerkingen met andere entiteiten.
  11. Tijdschriften uitgegeven door de Broeders van Liefde.
  12. De Broeders van Liefde in mediapublicaties.

Toegang en Openingsuren

Voor het bezoeken of raadplegen van het archief is een afspraak noodzakelijk. Het is ook mogelijk om op aanvraag kleine opzoekingen te laten verrichten. De contactgegevens voor het archief zijn als volgt:

Archief Broeders van Liefde
Stropstraat 119
9000 Gent
Telefoon: 09 221 45 45 en 09 241 19 63
E-mail: luc.dekezel@broedersvanliefde.be

Het Centraal Archief van de Broeders van Liefde is meer dan alleen een verzameling documenten; het is een levend getuigenis van de inzet en toewijding van de Broeders van Liefde en hun medewerk(st)ers doorheen de jaren. Dit archief biedt waardevolle inzichten in de evolutie van zorgverlening en onderwijs, zowel op lokaal vlak als binnen het bredere historische en kerkelijke panorama van België en daarbuiten.

Meer info over Duik in Belgische Zorg- en Onderwijshistorie! op www.fracarita.org.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!