Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ervaar het historische erfgoed van Gent met Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg!

Meer in Gent

Inleiding

Gent, een stad met een rijke geschiedenis die terugloopt tot de tijd van de Kelten en Romeinen, is een ware schatkamer voor liefhebbers van cultureel erfgoed. Een belangrijke hoeder van dit erfgoed is de Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg. Deze stedelijke dienst speelt een essentiële rol in de bescherming en het behoud van Gents erfgoed.

Taken en Diensten

Advisering bij Restauratie en Beheer

De dienst draagt de verantwoordelijkheid voor het adviseren bij de restauratie en het beheer van beschermd en geïnventariseerd erfgoed in Gent. Veel van de prachtige historische panden die de stad rijk is, vallen onder deze categorie.

Betrokkenheid bij Archeologisch Erfgoed

Projecten die een potentiële impact kunnen hebben op het archeologisch erfgoed, vereisen de expertise van de Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg. Zij zorgen ervoor dat deze projecten met de nodige zorg voor het behoud van het ondergronds erfgoed worden uitgevoerd.

Archeologische Trajecten en Depot

Voor stedelijke projecten verzorgt de dienst het volledige archeologische traject. Dit houdt in dat er vanaf het vooronderzoek tot en met de opgraving en rapportage professionele begeleiding is. Daarnaast beheert de dienst ook het archeologisch depot, bekend als de 'Zwarte Doos', waar alle archeologische vondsten uit Gent worden opgeslagen en geconserveerd voor toekomstige generaties.

Publieksmomenten en Evenementen

Open Monumentendag

De Open Monumentendag is hét moment waarop een breed publiek kennis kan maken met het monumentale erfgoed van de stad. De Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg zet tijdens deze dag de deuren open en biedt bezoekers een unieke blik op de monumentenzorg in Gent.

Archeologiedagen

Tijdens de Archeologiedagen richt de dienst de spots op het archeologische aspect van het erfgoed. Door middel van workshops, lezingen en rondleidingen komt het publiek meer te weten over archeologische praktijken en ontdekkingen in en rondom Gent.

Lezingen en Workshops

Regelmatig organiseert de dienst lezingen en workshops om de kennis over stedelijk erfgoed te delen en te vergroten. Hierdoor wordt niet alleen de bewustwording rondom het belang van erfgoed gestimuleerd, maar ook de maatschappelijke betrokkenheid.

Belang voor de Stad Gent

De inspanningen van de Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg zijn van onschatbare waarde voor de historische stad Gent. Het zorgt ervoor dat het erfgoed op deskundige wijze behouden blijft en draagt bij aan de herkenbaarheid en uniciteit van de stad. Gent behoudt hiermee zijn aantrekkingskracht als toeristische bestemming en leefomgeving met een sterk historisch bewustzijn.

Door het duurzaam beheren en in stand houden van het gebouwd, archeologisch en stedelijk landschappelijk erfgoed, speelt de dienst een fundamentele rol in de toekomst van het verleden van Gent.

Wil men meer informatie over de werkzaamheden van de Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg of is men geïnteresseerd in het bijwonen van publieksmomenten, dan kan contact worden opgenomen via de dienst, gelegen aan het Woodrow Wilsonplein 1, 9000 - Gent. Hun deskundigheid staat garant voor een verdieping in de veelzijdige geschiedenis die de stad Gent te vertellen heeft.

Meer info over Ervaar het historische erfgoed van Gent met Dienst Stadsarcheologie en Monumentenzorg! op stad.gent.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!