Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek Vlaams Erfgoed met ETWIE: Kruispunt van Kennis

Meer in Gent

Inleiding

In een tijdperk waarin technologische vernieuwingen ons dagelijks leven in een rap tempo veranderen, is het van belang om de roots van deze ontwikkelingen te bewaren. ETWIE speelt hierin een cruciale rol als Vlaams kenniscentrum en speerpunt voor technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Gevestigd in Gent, maar met een blik die zich uitstrekt over heel Vlaanderen en Brussel, zet deze netwerkorganisatie zich in voor het behoud van een bijzonder erfgoed.

Wat is ETWIE?

ETWIE staat voor Experts in Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed. Het is een dienstverlenende organisatie die opereert vanuit het Industriemuseum te Gent, aan de Minnemeers 10. Het kenniscentrum dient als centraal aanspreekpunt voor iedereen met interesse voor of betrokkenheid bij dit specifieke erfgoed.

Missie en Visie

De missie van ETWIE is het borgen en doorgeven van kennis en expertise met betrekking tot technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed. Dit erfgoed is de fysieke manifestatie van menselijke inventiviteit en vindingrijkheid die vorm gaf aan de industriële samenleving waarin we vandaag leven. De preservatie van dit erfgoed zorgt voor het behouden van onze collectieve geheugen en stimuleert een beter begrip van de huidige en toekomstige technologische ontwikkelingen.

Activiteiten en Diensten

Het kenniscentrum ETWIE focust op diverse activiteiten:

  • Het verzamelen van kennis en expertise, zowel nationaal als internationaal, over technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed.
  • Het functioneren als centraal aanspreekpunt voor organisaties en personen die actief zijn binnen dit erfgoeddomein.
  • Het monitoren van beleidsontwikkelingen en het verstrekken van adviezen aan beleidsmakers en erfgoedwerkers.
  • Het promoten van een integrale benadering van het erfgoed, waarbij zowel roerende als immateriële aspecten worden belicht.
  • Het detecteren, documenteren en delen van methodieken voor de omgang met dit type erfgoed.

Samenstelling en Netwerk

ETWIE is een netwerkorganisatie die de verscheidenheid van de sector erkent en deze diversiteit juist als kracht ziet. Het brengt vrijwilligers, professionals, grote en kleine instellingen samen, alsmede profit en non-profitorganisaties. De organisatie stimuleert uitwisseling van kennis en bevordert samenwerking, waardoor een sterke en herkenbare erfgoedsector ontstaat.

Relatie met het Industriemuseum

ETWIE opereert vanuit het Industriemuseum in Gent, een instelling die zelf ook actief bijdraagt aan de bewaring van industrieel erfgoed. De samenwerking tussen beide entiteiten versterkt het draagvlak voor de missie van ETWIE en zorgt voor een synergetische aanpak in de uitvoering van projecten en activiteiten.

Belang voor de Kennissamenleving

In een kennissamenleving waarin snelheid en innovatie kernwaarden zijn, vertegenwoordigt ETWIE een essentiële instelling voor het behoud van ons cultureel en technologisch verleden. Door kennisoverdracht en het stimuleren van bewustzijn draagt ETWIE bij aan het begrip van technologische processen die onze moderne wereld vormgeven. Het erfgoed waar ETWIE voor staat, is hierdoor niet enkel relevant voor historici of erfgoedprofessionals, maar voor de hele samenleving.

Conclusie

Met een centrale rol in de wereld van technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed is ETWIE een onmisbare schakel tussen verleden, heden en toekomst. Door kennis, expertise en informatie te delen, verzekert ETWIE de continuïteit van ons collectief geheugen en draagt het bij aan een duurzame omgang met de sporen van ons industrieel en technologisch verleden. Voor iedereen met interesse in of betrokkenheid bij dit fascinerende stukje erfgoed is ETWIE het aangewezen startpunt.

Meer info over Ontdek Vlaams Erfgoed met ETWIE: Kruispunt van Kennis op www.etwie.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!