Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Gilde van de Stroppendragers: Behoud van rebelse geschiedenis!

Meer in Gent

De Gilde van de Stroppendragers is een vereniging gevestigd in Gent die zich inzet om het historische en rebelse karakter van Gent en zijn inwoners te behouden en te promoten. Hieronder volgt meer informatie over deze vereniging en de betekenis achter deze unieke Gentse bijnaam.

Adres

Gilde van de Stroppendragers
KEMPSTRAAT 143
9000 Gent
België

Geschiedenis en Betekenis van 'Stroppendrager'

De Oorsprong van de Bijnaam

De naam 'Stroppendrager' verwijst naar een specifieke gebeurtenis in de geschiedenis van Gent. Op 29 april 1540 werd de stad Gent door Keizer Karel V gestraft door middel van een vernederende boetetocht op 3 mei 1540. Dit vonnis werd uitgesproken nadat de Gentenaars in opstand waren gekomen tegen het centraal gezag en de oplegging van nieuwe belastingen. Als onderdeel van deze straf moesten vooraanstaande Gentenaars met een strop om de hals (als teken van de doodstraf die zij ontliepen) een tocht door de stad maken.

Belang van de Vereniging

De Gilde van de Stroppendragers heeft als doelstelling het levendig houden van dit verhaal achter de bijnaam. Zij zien het als een belangrijk onderdeel van het Gents historisch erfgoed en een uiting van Gents eigenzinnig en rebels karakter.

Activiteiten en Inzet

Instandhouding Cultureel Erfgoed

Het behoud van cultureel erfgoed houdt niet enkel in dat men het verhaal levend houdt, maar ook dat men zich inzet voor het fysieke erfgoed. Denk hierbij aan de ondersteuning van restauraties en het in stand houden van monumenten.

Ondersteuning en Promotie

Naast fysieke ondersteuning investeert de vereniging ook in promotie van het Gents historisch erfgoed. Zij organiseren evenementen, lezingen, en educatieve projecten om kennis over te dragen en interesse in de geschiedenis van Gent te wekken.

Behoud van de Gentse Eigenzinnigheid

Gent’s reputatie als stad van verzet en eigenzinnigheid wordt gezien als iets om trots op te zijn. De Gilde zet zich in om deze geest van onafhankelijkheid en verzet tegen onrecht te bewaren en te vieren.

Het Erfgoed Leven en Beleven

De Stroppendrager als Symbool

In moderne tijden functioneert deze gebeurtenis uit 1540 niet alleen als een herinnering aan een specifiek historisch moment, maar is het symbool van de stroppendrager ook een teken van trots en verbondenheid voor de Gentenaars.

Evenementen en Festiviteiten

De Gilde organiseert speciale evenementen waarbij de gebeurtenissen rond de stroppendrager herdacht worden, soms zelfs met een heruitvoering van de boetetocht. Verder zijn er culturele festiviteiten die de identiteit van de Stroppendrager eren.

Educatieve Rol

Als hoeder van deze traditie, neemt de vereniging ook een educatieve rol op zich door informatie te verstrekken aan zowel lokale inwoners als toeristen. Scholen en geïnteresseerden kunnen bij de Gilde terecht voor uitgebreide toelichtingen over de geschiedenis van Gent.

Slotbeschouwing

De Gilde van de Stroppendragers speelt een essentiële rol in het bewaren van een uniek stukje Gentse identiteit. Door geschiedenis en traditie hoog te houden, zorgt de vereniging dat zowel heden als toekomstige generaties kunnen leren van en eer bewijzen aan het rijke verleden van de stad Gent.

Meer info over Gilde van de Stroppendragers: Behoud van rebelse geschiedenis! op www.stroppendragers.gent.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!