Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Verken Volkskunde bij de KBOV in Oost-Vlaanderen

Meer in Gent

Inleiding

De Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen, kortweg KBOV, is een organisatie die sinds de oprichting in 1926 een sleutelrol speelt in de promotie en studie van volkscultuur in de regio Oost-Vlaanderen. Met een rijkgevulde geschiedenis en een veelvoud aan initiatieven levert de KBOV een belangrijke bijdrage aan het behoud van volkskundig erfgoed in Gent en ver daarbuiten.

Geschiedenis en doelstellingen

Opgericht in het interbellum, had de KBOV vanaf het begin de ambitie om de studie van volkscultuur en volksleven in Oost-Vlaanderen te stimuleren. Deze missie vertaalde zich in verschillende projecten.

Museum voor Volkskunde

Niet lang na zijn oprichting, in 1927, opende de KBOV een eigen museum: het Museum voor Volkskunde. Dit museum kon door de jaren heen rekenen op een groeiende collectie voorwerpen die het dagelijks leven van vroegere generaties weerspiegelen. Inmiddels staat dit museum bekend als Het Huis van Alijn, dat in zijn huidige vorm onafhankelijk opereert van de KBOV.

KBOV Bibliotheek

Naast het museum heeft de KBOV sinds zijn bestaan ook een indrukwekkende bibliotheek uitgebouwd. Deze bevat rond de 18.000 titels en verzamelt een aanzienlijk aantal waardevolle documenten. De bibliotheek is een ware schatkamer voor onderzoekers en liefhebbers van volkskunde en folklore.

Publicatie "Van Mensen en Dingen"

Ter bevordering van kennisdeling en onderzoek geeft de KBOV het volkskundig tijdschrift "Van Mensen en Dingen" uit, een publicatie die voorheen onder de naam "Oost-Vlaamse Zanten" bekend was. Dit tijdschrift behandelt diverse thema's binnen de volkskunde en draagt zo bij aan het levend houden van de regionale volkscultuur.

Huidige initiatieven

Kantclub Sint-Katelijne

In 1969 nam de KBOV het initiatief voor het oprichten van de kantclub Sint-Katelijne. Deze club speelt een cruciale rol in het bewaren van de traditionele kantkunst, die diep geworteld is in de Vlaamse cultuurgeschiedenis. Tot op de dag van vandaag kunnen geïnteresseerden hier terecht voor lessen in diverse kantdisciplines.

Lezingenreeks "De Luistervink"

De KBOV organiseert ook regelmatig lezingen onder de titel "De Luistervink". Deze lezingen gaan in op specifieke thema's binnen de volkskunde en bieden een platform voor de uitwisseling van kennis en expertise.

Bijdrage aan Erfgoeddag

Jaarlijks neemt de KBOV deel aan Erfgoeddag door het inrichten van een tentoonstelling in hun eigen bibliotheek. Erfgoeddag is een nationaal evenement waarbij aandacht geschonken wordt aan cultureel erfgoed in de breedste zin van het woord. De bijdragen van de KBOV belichten vaak onbekende of onderbelichte aspecten van de Oost-Vlaamse cultuurgeschiedenis.

Bezoekinformatie

Wie geïnteresseerd is in de activiteiten van de KBOV of een kijkje wil nemen in de bibliotheek, kan op afspraak terecht op het volgende adres:

Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen
Kraanlei 65, 9000 Gent

Conclusie

De Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen blijft een centrale plek innemen in het bestuderen en beleven van volkstradities in Oost-Vlaanderen. Door middel van zijn museum, bibliotheek, tijdschrift, en diverse bijeenkomsten en cursussen draagt de bond actief bij aan het behoud en de waardering van cultureel erfgoed in de regio.

Meer info over Verken Volkskunde bij de KBOV in Oost-Vlaanderen op www.kbov.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!