Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek Geheimen Vlaamse Volkskunde met KBOV Bibliotheek

Meer in Gent

Inleiding

De Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen (KBOV) met zijn bibliotheek in Gent is een centrale spil in de studie en de promotie van volkskunde en volkscultuur in Vlaanderen. Deze organisatie heeft een rijke historie die teruggaat tot het jaar 1926 en blijft tot op de dag van vandaag een belangrijk aandeel leveren in het onderzoek naar en het behoud van traditionele gebruiken, uitdrukkingen en activiteiten die kenmerkend zijn voor de regio.

Geschiedenis en Missie

Oprichting in 1926, had de KBOV als doelstelling de studie van het volksleven grondig te ondersteunen en meer inzicht te bieden in de vele facetten die de Vlaamse volkscultuur rijk is. Deze betrokkenheid bij het volksleven manifesteert zich op vele manieren, waarvan de oprichting van een bibliotheek en het Museum voor Volkskunde slechts enkele voorbeelden zijn.

Activiteiten van de KBOV

Museum voor Volkskunde

In 1927 nam de KBOV het initiatief voor het oprichten van het Museum voor Volkskunde, nu bekend als Het Huis van Alijn. Dit museum is gewijd aan het dagelijks leven in het verleden en presenteert een breed scala aan objecten die een beeld geven van de volkscultuur in Vlaanderen.

Tijdschrift "Oost-Vlaamse Zanten"

Sinds de oprichting geeft de KBOV het tijdschrift "Oost-Vlaamse Zanten" uit, dat zich richt op de volkscultuur in Vlaanderen. Dit tijdschrift werd in 2003 omgedoopt in "Van Mensen en Dingen" en blijft een belangrijke bron van kennis voor iedereen die interesse heeft in volkstradities.

Bibliotheek

De volkskundige bibliotheek van de KBOV bevat meer dan 15.000 titels en herbergt een schat aan documenten die van onschatbare waarde zijn voor onderzoekers en liefhebbers van volkscultuur.

Alfons De Cock-prijs en Publicatie-reeks

De KBOV heeft vanaf 1928 de Alfons De Cock-prijs toegekend aan verdienstelijke volkskundige studies. Sinds 2002 worden kleinere studies gepubliceerd in de Alfons De Cock-publicatie-reeks.

Kantwerkclub Sint-Katelijne

Binnen de structuren van de KBOV functioneert sinds 1969 de Kantwerkclub Sint-Katelijne, die lessen aanbiedt in verschillende kantdisciplines en daarmee dit ambacht levend houdt.

Geschiedkundige Boekenbeurs

De tweejaarlijkse Geschiedkundige Boekenbeurs, georganiseerd sinds 1983, is een evenement waar boeken en publicaties over geschiedenis en volkscultuur centraal staan.

Dienst voor volkskundige enquêtes

Met speciale aandacht voor veldwerk verzorgt de KBOV de Dienst voor volkskundige enquêtes in Vlaanderen, om zodoende directe informatie vanuit de gemeenschap te vergaren.

Secretariaat Internationaal Comité voor Ommegangsreuzen

Sinds 1971 heeft de KBOV ook het secretariaat en het archief van het Internationaal Comité voor Ommegangsreuzen onder haar hoede, waarmee de traditie van processies en optochten met reuzenfiguren wordt ondersteund.

Interprovinciaal Colloquium voor Religieuze Volkscultuur

Sinds 1988 is de KBOV de organisator van een tweejaarlijks colloquium dat zich focust op religieuze aspecten binnen de volkscultuur.

Ondersteuning en Samenwerking

Lezingen en Digitale Ontsluiting

De KBOV organiseert ook verschillende lezingen die verband houden met volksculturele thema’s en streeft naar digitale ontsluiting van volkskundig erfgoed, zodat deze informatie voor een breder publiek toegankelijk wordt.

Samenwerking met Het Huis van Alijn

De band met Het Huis van Alijn blijft sterk, waarbij de KBOV ondersteuning biedt aan tentoonstellingen en andere culturele manifestaties die door dit museum worden georganiseerd.

Afsluiting

De Koninklijke Bond der Oost-Vlaamse Volkskundigen blijft een belangrijke speler in de wereld van de volkskunde in Vlaanderen. Door de jaren heen heeft de KBOV zich bewezen als een bindteken tussen vorsers en belangstellenden en als een stimulans voor de studie van het volksleven. Met activiteiten, publicaties en een rijke bibliotheek blijft de KBOV een vitaal onderdeel van het culturele landschap van Vlaanderen.

Meer info over Ontdek Geheimen Vlaamse Volkskunde met KBOV Bibliotheek op www.kbov.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!