Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de rijke geschiedenis van Oost-Vlaanderen in het Provinciaal Archief

Meer in Gent

Inleiding

In de historische stad Gent bevindt zich een belangrijk bewaarcentrum van documenten en archiefstukken die de geschiedenis en het administratieve verleden van de provincie Oost-Vlaanderen weerspiegelen: het Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen.

Het Provinciaal Archief en zijn Missie

Het Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen, gelegen in de Pelikaanstraat te Gent, heeft als kerntaak het beheren van documenten die zijn voortgekomen uit de werkzaamheden van het provinciebestuur. De start van dit archief vindt zijn oorsprong rond het jaar 1900, een periode die een rijke bron van informatie vormt voor zowel historici als voor iedereen met interesse in het plaatselijke bestuur en beleid.

Archiefcollectie en Toezicht

De instelling heeft niet alleen stukken vanuit het provinciebestuur zelf, maar houdt ook toezicht op de documentatie uit de lokale besturen van Oost-Vlaanderen, voor zover hierop provinciaal toezicht plaatsvond. Men vindt hier dus een breed spectrum aan dossiers die een licht werpen op hoe de provinciale overheid toezicht hield en interacteerde met gemeentelijke en stedelijke besturen.

Historisch Perspectief

Interessant is dat het archief niet alleen documenten na 1900 omvat, maar ook materiaal vanaf het jaar 1792. Dit geeft onderzoekers de mogelijkheid om de evolutie van de provinciale politiek en administratie over een tijdspanne van meer dan twee eeuwen in kaart te brengen. De archiefcomponenten voor de periode 1792 tot 1900 worden zorgvuldig bewaard in het Rijksarchief te Gent.

Modernisering en Teruggave

Begin 2015 heeft het archief een belangrijke stap gezet met de teruggave van dossiers ouder dan dertig jaar aan het Rijksarchief. Deze teruggave is een teken van zowel het streven naar efficiëntie als transparantie, en het waarborgen van de beschikbaarheid van archiefstukken voor het publiek.

Speciale Collecties

Het archief herbergt diverse bijzondere collecties die het rijke provinciale leven in beeld brengen:

  1. Fotocollectie van Provinciale Activiteiten en Mandatarissen: Een visuele geschiedenis van provinciale gebeurtenissen en de personen die daar een belangrijke rol in hebben gespeeld.

  2. Planarchief: Blauwdrukken en andere technische tekeningen die inzicht bieden in de bouw- en ontwikkelingsgeschiedenis van de provincie.

  3. Fototheek van de Provinciale Directie Erfgoed: Een beeldbank waarin het rijke culturele erfgoed van Oost-Vlaanderen wordt gedocumenteerd en bewaard voor toekomstige generaties.

Publieke Functie en Toegankelijkheid

Het Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen is niet alleen een opslagplaats voor historische documenten. Het is tevens een publiek instituut waar burgers, onderzoekers, studenten en andere geïnteresseerden terecht kunnen voor informatie of onderzoek. De toegang tot het archief wordt goed gereguleerd om ervoor te zorgen dat de documenten onder de juiste omstandigheden geraadpleegd kunnen worden.

Belang van het Archief

Het belang van een dergelijk archief is evident. Het vormt de ruggengraat voor historisch en genealogisch onderzoek en garandeert het behoud van documentair erfgoed voor toekomstige generaties. Het Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen speelt een cruciale rol in het documenteren en toegankelijk houden van de provinciale geschiedenis en identiteit.

Conclusie

Het Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen is een essentiële bewaarplaats van de administratieve en culturele geschiedenis van de provincie. De collectie is van onschatbare waarde voor iedereen die zich wil verdiepen in de sociale, politieke en culturele evolutie van Oost-Vlaanderen door de eeuwen heen.

Bezoekers en onderzoekers kunnen het archief vinden op de volgende locatie:
Provinciaal Archief Oost-Vlaanderen
Pelikaanstraat 38
9000 Gent
België

Om meer over het archief te weten te komen of een bezoek te plannen, is het aangeraden om contact op te nemen met de archiefmedewerkers voor accurate en actuele informatie over openingstijden en beschikbare diensten.

Meer info over Ontdek de rijke geschiedenis van Oost-Vlaanderen in het Provinciaal Archief op www.oost-vlaanderen.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!