Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de Technieken van Weleer in het MOT Grimbergen

Meer in Grimbergen

Inleiding

Het Museum voor de Oudere Technieken, afgekort als MOT, is een fascinerend cultuurhistorisch museum in Grimbergen, gekend om zijn educatieve en praktische benadering van techniek doorheen de tijd. Bezoekers van jong en oud kunnen zich verdiepen in de technologische ontwikkelingen die het dagdagelijkse leven door de eeuwen heen hebben vormgegeven.

Adres en Bereikbaarheid

Adres:
Vorststraat 8
1850 Grimbergen
België

Beschrijving van het MOT

Het MOT is niet zomaar een museum; het is een interactief belevingscentrum waar de geschiedenis van de technologie tot leven komt.

Collectie en Tentoonstellingen

Het museum beschikt over een uitgebreide verzameling aan handwerktuigen en machines die inzicht geven in de technische vooruitgang. Belangrijke onderdelen van deze collectie zijn de twee werkende watermolens zonder welke het museum ondenkbaar zou zijn, en de authentieke rosmolen die de kracht van dieren in de kijker zet.

De tentoonstellingen binnen het MOT zijn uniek omdat ze vaak een link leggen tussen oude technieken en dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan het proces van graan tot brood, of het traditionele gebruik van hout in huishoudens en industrie. Deze exposities zijn niet alleen informatief maar nodigen ook uit tot nadenken over hoe eenvoudige taken vroeger werden uitgevoerd en hoe ze zich ontwikkeld hebben tot de moderne methodes die we nu gebruiken.

Demonstraties en Activiteiten

De dynamiek van het MOT blijkt uit de regelmatige demonstraties tijdens het zomerseizoen. Op twee zaterdagen per maand kan het publiek gratis getuige zijn van 'levende' techniek. Zo is er het graan malen en het smeden, waar vakmanschap en techniek hand in hand gaan.

Wetenschappelijke Dienst

Wat het MOT bijzonder maakt, is de focus op technische geschiedenis. De wetenschappelijke dienst van het museum staat altijd klaar om informatie te verstrekken over specifieke werktuigen, ambachten of beroepen.

Kinderactiviteiten

Het MOT is ingericht als een 'beleef-museum'. Kinderen en gezinnen worden aangemoedigd om niet alleen te observeren maar ook zelf de handen uit de mouwen te steken. Zo kunnen ze zich inleven in een middeleeuwse ambachtsman, zelf brood bakken, of ervaren hoe men vroeger de was deed met zeep en een wasbord.

Bezoekinformatie

Om de exacte openingstijden, tarieven, en eventuele bijzondere evenementen of sluitingsdagen te weten, is het aangeraden om de website van het MOT of de lokale toeristische dienst te raadplegen.

Het MOT is niet alleen een trekpleister voor liefhebbers van oude technologieën, maar ook een educatief platform dat inzicht geeft in de evolutie van technische vaardigheden en beroepen. Dit museum is dan ook een verrijking voor iedere bezoeker die geïnteresseerd is in de technische kunsten van weleer en de rol die deze in onze geschiedenis hebben gespeeld.

Meer info over Ontdek de Technieken van Weleer in het MOT Grimbergen op www.mot.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!