Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de Tramgeschiedenis bij Pro-Tram Grimbergen

Meer in Grimbergen

Algemene informatie

Pro-Tram is een vereniging gevestigd in Grimbergen die zich ten doel stelt het behoud en de promotor van alles dat verband houdt met de voormalige Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen (NMVB), ook bekend als de "Buurttrams". Deze organisatie heeft een uitgesproken passie voor tramrijtuigen en heeft als zetel:

Adres: Dokter Hemerijckxlaan 1, 1850 Grimbergen

Geschiedenis van de buurtspoorwegen

Ontstaan en Evolutie

De buurtspoorwegen hebben een cruciale rol gespeeld in de Belgische geschiedenis. Ze werden opgericht in de late 19e eeuw als een netwerk van trams, meestal op meterspoor, die de stedelijke centra verbonden met landelijke regio’s. Deze trams waren toegankelijk en betrouwbaar en dragen een aanzienlijke bijdrage in de ontwikkeling van het Belgische openbaar vervoer.

Van Vervoermiddel tot Cultureel Erfgoed

Met de opkomst van het wegvervoer en de veranderingen in mobiliteitsbehoeften zag het netwerk zijn einde naderen in de tweede helft van de 20e eeuw. Wat ooit een symbool van vooruitgang was, werd langzaamaan een deel van het verleden dat zonder de inzet van organisaties zoals Pro-Tram makkelijk in vergetelheid zou kunnen raken.

Missie van Pro-Tram

Behoud van Tramrijtuigen

Pro-Tram heeft zich voorgenomen om het materieel erfgoed van de buurtspoorwegen in ere te houden. Ze restaureren oude tramrijtuigen zodat deze niet alleen als museumstukken bewaard blijven maar ook functioneel gereviseerd worden, indien mogelijk.

Educatieve Toewijding

De vereniging legt een sterke nadruk op de educatieve rol die zij vervullen door het organiseren van tentoonstellingen, rondleidingen en andere evenementen waarbij zowel jong en oud kunnen leren over de tramgeschiedenis van België.

Samenwerking en Community

Door samen te werken met gelijkgestemde organisaties en door de inzet van vrijwilligers, heeft Pro-Tram een gemeenschap gecreëerd van mensen die al het moois dat met de buurtspoorwegen te maken heeft, koesteren.

Bezoekersinformatie

Wat is er te zien?

Bij Pro-Tram is er een collectie van historische tramrijtuigen te bewonderen. In de werkplaats krijgt de bezoeker te zien hoe deze tramrijtuigen met veel zorg worden onderhouden en gerestaureerd.

Wanneer te bezoeken?

De werkplaats van Pro-Tram is niet altijd geopend voor publiek. Het is aan te raden vooraf contact op te nemen met de vereniging voor de actuele openingstijden en eventuele rondleidingen of speciale evenementen.

Bereikbaarheid

Pro-Tram is gesitueerd in Grimbergen, wat met eigen vervoer bereikbaar is. Voor de exacte bereikbaarheid en parkeerinformatie is het wederom aan te raden contact op te nemen met de vereniging.

Slotwoord

Als bewakers van een rijk historisch patrimonium dat de Belgische buurtspoorwegen zijn geweest, speelt Pro-Tram een belangrijke rol in het behouden en delen van deze unieke geschiedenis. Voor elke tram- en treinenliefhebber, of voor hen die interesse hebben in de industriële evolutie van België, is Pro-Tram een organisatie die met open armen de nostalgie en het belang van de buurtspoorwegen levend houdt.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!