Audiogids.be wordt Narra.tours!

Ontdek de Academie voor Gastronomisch Erfgoed Hasselt

Meer in Hasselt

Algemene Informatie

Adres: Rederijkersstraat 42, 3500 - Hasselt

De Academie voor de Streekgebonden Gastronomie (ASG), opgericht in Antwerpen in 1981, bekleedt een vooraanstaande plaats binnen de culturele en gastronomische wereld van de Benelux. Deze gerenommeerde instelling fungeert niet alleen als studiecentrum, maar ook als documentatiecentrum voor alles wat met voeding en gastronomie te maken heeft. Door de ontwikkelingen binnen deze domeinen nauwgezet te volgen en documenteren, vormt het een essentiële schakel tussen culinaire tradities en vernieuwende inzichten in de gastronomie.

Bibliotheek van de Smaak

Gelegen in het gebouw van het Stadsarchief Hasselt, herbergt de ASG de Bibliotheek van de Smaak, welke de grootste particular collectie in de Benelux is op het gebied van gastronomie. Met een indrukwekkend assortiment aan literatuur, documenten en andere mediabronnen, biedt deze bibliotheek een schat aan informatie voor zowel de academische wereld als voor de liefhebbers van de culinaire kunsten.

Werkzaamheden en Publicaties

Onderzoek naar Voedingscultuur

De ASG is actief betrokken bij het onderzoek naar onze voedingscultuur en gastronomie. De focus ligt daarbij op streekgebonden producten en bereidingswijzen. Deze studies vormen een belangrijke bijdrage aan de kennis over eetcultuur en de geschiedenis ervan, en de manier waarop dit alles samenhangt met regionale identiteit en toerisme.

Tijdschrift "Terroir"

Met een driemaandelijkse uitgave van het tijdschrift "Terroir" worden lezers op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen, wetenschappelijke inzichten en culinaire verhalen die verband houden met de gastronomie van de regio.

Voordrachten en Symposia

De ASG is tevens een platform voor kennisuitwisseling en netwerking. Op geregelde tijdstippen organiseert de academie voordrachten, studie-uitstappen en symposia, waarbij experts en liefhebbers elkaar ontmoeten en van gedachten wisselen.

Advisering en Inspiratie

De academie is niet alleen een studiegenootschap maar treedt ook op als adviseur op het gebied van gastronomiemarketing. Door haar uitgebreide netwerk en expertise is de ASG een waardevolle bron voor iedereen die betrokken is in de voedingsindustrie, van producenten tot marketeers.

Erfgoed en Innovatie

Hoewel de ASG een belangrijke erfgoedrol vervult door haar aandacht voor traditionele gerechten en bereidingswijzen, staat de organisatie eveneens open voor innovatieve ideeën binnen de gastronomie. Grensverleggende kookcomposities en nieuwe smaakassociaties krijgen hierbij een kans en worden onderzocht op hun waarde en mogelijkheden.

Online Aanwezigheid

Voor verdere informatie, bezoek de website van de ASG www.asg.be of raadpleeg de Facebookpagina voor updates en evenementen.

Conclusie

De Academie voor de Streekgebonden Gastronomie is een culturele instelling die niet alleen het verleden koestert maar ook de toekomst van de gastronomie actief vormgeeft. Met haar activiteiten en publicaties inspireert de ASG zowel nationaal als internationaal tal van andere initiatieven in binnen- en buitenland en draagt deze bij aan de promotie en het behoud van culinair erfgoed.

Als je een passie hebt voor food heritage en gastronomie, is de ASG in Hasselt zeker een bezoek of diepgaander onderzoek waard.

Meer info over Ontdek de Academie voor Gastronomisch Erfgoed Hasselt op www.asg.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!