Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek Erfgoed en Geschiedenis bij Bibliotheek Hasselt Limburg

Meer in Hasselt

De Bibliotheek Hasselt Limburg (BHL), gevestigd aan de Martelarenlaan 17 in de bruisende stad Hasselt, is een instituut dat niet alleen omarmd wordt door boekenliefhebbers en onderzoekers, maar ook door degenen gepassioneerd door de geschiedenis van Limburg en Hasselt. De bibliotheek heeft door de jaren heen een unieke positie verworven binnen de context van het Vlaamse bibliotheeklandschap.

Historische Context en Missie

De BHL, als grootste openbare bibliotheek in de regio Limburg, vervult een drievoudige opdracht die essentieel is voor haar bestaan: ze functioneert als een openbare, wetenschappelijke én erfgoedbibliotheek. Deze veelzijdigheid zorgt ervoor dat de bibliotheek een breed publiek aanspreekt. Zowel de alledaagse lezer als de gespecialiseerde onderzoeker kan hier terecht voor een schat aan informatie.

Collecties die Erfgoed in de Spotlights Zetten

De status van erfgoedbibliotheek heeft de Bibliotheek Hasselt Limburg te danken aan haar drie belangrijke collecties:

  1. Collectie Limburgensia: Deze bijzondere collectie bevat werken die betrekking hebben op de geschiedenis, taalkunde, cultuur en andere aspecten van de provincie Limburg.
  2. Collectie Oude Drukken en Handschriften: Een schat aan oude geschriften, boeken en documenten die niet alleen van historisch belang zijn, maar ook kunsthistorisch en literair.
  3. Cultuurhistorische Collectie: Hierin bevinden zich werken die uitblinken door hun bijzondere betekenis voor de culturele geschiedenis van Hasselt en omstreken.

Elk van deze collecties biedt diepgaande inzichten in het rijkdommige verleden van de provincie en de stad, waardoor de BHL zich onderscheidt als een centrum voor cultureel erfgoed.

Infopunt Erfgoed: De Poort naar Limburgs Erfgoed

In het hart van de bibliotheek Hasselt Limburg bevindt zich het Infopunt Erfgoed. Dit informatiecentrum beheert bovengenoemde collecties en is het aanspreekpunt voor eenieder die meer wil weten over Limburg en Hasselt. Het Infopunt speelt daarmee een cruciale rol in de ontsluiting van cultureel erfgoed.

Erkenning van Kwaliteit en Inzet

In juli 2012 kreeg de BHL het kwaliteitslabel 'Erkende erfgoedbibliotheek', een bewijs dat aantoont hoe deze bibliotheek de zorg voor en de promotie van haar erfgoedcollecties serieus neemt. Dit label is een erkenning van de kwaliteit van haar collecties, dienstverlening en expertise, en toont aan dat de Bibliotheek Hasselt Limburg een verantwoordelijke hoeder is van cultureel erfgoed.

Toegankelijkheid en Bezoek

Elke bezoeker is welkom om deze schat aan Limburgse cultuurhistorie te komen ontdekken. Of je nu een dagje uit plant, een onderzoek voert of simpelweg verdwaald wilt raken tussen de boekenrijen – de deuren van Bibliotheek Hasselt Limburg staan open voor jou.

Openingstijden en Bereikbaarheid

Voor actuele openingstijden en eventuele speciale evenementen is het verstandig de website te raadplegen of contact op te nemen met de bibliotheek. De bibliotheek is centraal gelegen en is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, de fiets of de auto.

Tot Slot

Als je hart sneller gaat kloppen van de wondere wereld die boeken en oud geschrift bieden, zal een bezoek aan de Bibliotheek Hasselt Limburg - vestiging Dusart je niet teleurstellen. Met haar rijke collecties en het diepe besef van cultureel erfgoed, is de bibliotheek een noodzakelijke halte voor iedere cultuurliefhebber en historisch onderzoeker. Ontdek wat de Bibliotheek Hasselt Limburg voor jou in petto heeft.

Meer info over Ontdek Erfgoed en Geschiedenis bij Bibliotheek Hasselt Limburg op bibliotheek.hasselt.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!