Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek het culturele erfgoed van De Roode Roos in Hasselt!

Meer in Hasselt

De Roode Roos staat bekend als een historische parel binnen het culturele landschap van Limburg. Deze rederijkerskamer, met een geschiedenis die teruggaat tot de 16e eeuw, is een fascinerend voorbeeld van cultureel erfgoed dat nog altijd deel uitmaakt van het hedendaagse Hasselt.

Geschiedenis en Achtergrond

De rederijkerskamers stonden in de late middeleeuwen en de renaissance bekend als verenigingen die zich richtten op literatuur, poëzie, muziek en toneel. Officieel erkend in 1515 is De Roode Roos een van de oudste nog bestaande organisaties van zijn soort in België.

Activiteiten en hedendaags belang

Hoewel de kernactiviteiten – toneel en muziek – niet meer worden beoefend zoals in het verleden, houdt De Roode Roos nog steeds vast aan andere traditionele festiviteiten en ceremonieën. Met maximum 40 actieve leden, blijft de vereniging zich inzetten voor het behoud van haar rijke tradities en kunstschatten.

Kunstschatten in Het Stadsmus

Een deel van de waardevolle collectie van De Roode Roos bevindt zich in permanente bruikleen bij Het Stadsmus, een museum gewijd aan de stadsgeschiedenis van Hasselt. Bezoekers kunnen daar kennismaken met de unieke objecten die ooit een centrale rol speelden in de werking van de rederijkerskamer.

De Langeman: Don Christoph

Binnen de collectie springt de stadsreus Don Christoph, beter bekend als De Langeman, in het oog. Deze reus uit 1810 symboliseert de historische volkscultuur en festiviteiten van Hasselt en is tijdens bepaalde evenementen een opvallende verschijning in de straten van de stad.

Het register Coemans

Een ander opmerkelijk stuk is het register Coemans. Dit 17de-eeuws handschrift bevat toneelstukken en is vanwege zijn cultuurhistorische waarde erkend als een topstuk door de Vlaamse Gemeenschap. Het is een belangrijk document dat inzicht geeft in de literaire praktijk en culturele betekenis van rederijkerskamers in de vroegmoderne Nederlanden.

Bezoekersinformatie

Omdat De Roode Roos zelf geen openbaar museum is, zijn de kunstschatten te bewonderen in Het Stadsmus. Voor een bezoek aan Het Stadsmus kunt u zich richten tot:

Het Stadsmus Guido Gezellestraat 2 3500 Hasselt Telefoon: +32 (0)11 23 98 90 E-mail: hetstadsmus@hasselt.be

Het Stadsmus is een ideale plek om meer te leren over de geschiedenis en het cultureel erfgoed van Hasselt, inclusief de bijdrage van De Roode Roos aan het sociale en culturele leven van de stad door de eeuwen heen.

Slotgedachten

Als levendige getuigenis van de rederijkerscultuur, biedt De Roode Roos, met zijn tradities en verzamelingen, een unieke kijk op het rijke culturele verleden van Hasselt. De instandhouding en viering van dergelijk immaterieel erfgoed is essentieel voor de culturele identiteit en de historische kennis van de regio. Het is niet alleen de bewaring van de objecten zelf die waardevol is, maar ook het voortdurend herinneren en herbeleven van de rijke geschiedenis die zij vertegenwoordigen.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!