Audiogids.be wordt Narra.tours!

Het Stadsarchief Hasselt: Ontdek de Schatkamer van Informatie

Meer in Hasselt

Het Stadsarchief van Hasselt, gevestigd aan de Rederijkersstraat 42, vormt een essentiële bron van kennis en cultuur over de stad Hasselt en haar geschiedenis. Met zijn diverse collecties biedt het archief een unieke kijk op de urbanisatie, de lokale politieke en financiële historie, en het sociale en economische leven in Hasselt door de eeuwen heen. In deze diepgaande kennismaking met het Stadsarchief werpen we een licht op wat dit stadsarchief zo bijzonder maakt.

Culturele Ontsluiting van Archiefmateriaal

Historisch Onderzoek en Educatie

Het archief speelt een fundamentele rol bij de bestudering en overdracht van lokale geschiedenis. Door de archieven toegankelijk te maken voor onderzoekers, studenten en geïnteresseerden, draagt het bij aan een breder verstaan en waardering van het Hasseltse erfgoed.

Tentoonstellingen en Publicaties

Tijdelijke tentoonstellingen en publicaties die steunen op materiaal uit het archief maken de geschiedenis tastbaar voor een nog breder publiek. Zo kunnen verhalen uit het verleden ook op een interactieve en vaak verrassende wijze verteld worden.

Diversiteit aan Archiefcollecties

Administratieve Documenten van de Stad

Het stadsarchief beheert een uitgebreide collectie documenten gerelateerd aan de administratieve geschiedenis van Hasselt:

  • Urbanisatieplannen laten zien hoe de stad is gegroeid en veranderd.
  • Financiële administratie geeft inzicht in de economische evolutie.
  • Notulen van beraadslagingen belichten de politieke besluitvorming.

Persoonlijke en Familiearchieven

Documenten van Hasseltse personen en families vormen een rijke bron voor genealogisch onderzoek en sociale geschiedenis. Deze archieven vertellen de persoonlijke verhalen die samen de stedelijke gemeenschap weven.

Verenigingen en Bedrijven

Het Stadsarchief bewaart tevens archieven van lokale verenigingen en bedrijven, die vaak een beeld geven van het verenigingsleven en de evolutie van de lokale economie doorheen de tijd.

Iconografische Collectie

De iconografische collectie bestaat uit:

  • Fotografies van relevante gebeurtenissen en het dagelijkse leven in Hasselt.
  • Prentbriefkaarten die een visueel tijdsdocument vormen.

Kranten en Weekbladen

Een verzameling van lokale kranten en weekbladen is onontbeerlijk voor historisch onderzoek. Deze bronnen bieden vaak een plaatsgebonden perspectief op nationale en internationale gebeurtenissen.

Culturele Affiches

Het archief stelt ook een collectie van affiches tentoon die culturele evenementen en belangrijke momenten in Hasselt aan de vooravond van bepaalde periodes illustreren.

Historische Handbibliotheek

Een speciale vermelding verdient de historische handbibliotheek met werken over de Hasseltse geschiedenis. Deze boeken zijn vaak de eerste ingang voor onderzoekers en bieden een schat aan achtergrondinformatie.

Het Stadsarchief als Educatieve Bron

Het Stadsarchief Hasselt is niet enkel een bewaarplaats van historische documenten; het is ook een actieve en dynamische instelling die kennis deelt met de gemeenschap. Door zijn educatieve functie biedt het archief voor scholieren, studenten en volwassenen een plek om meer te leren over de lokale historie.

Slotopmerking

Het Stadsarchief Hasselt is een plek waar verleden, heden en toekomst samenkomen. De zorgvuldig bewaard gebleven documenten en collecties vormen de bouwstenen voor het begrijpen van de evolutie van de stad en haar inwoners. Zeker voor wie geïnteresseerd is in de Hasseltse geschiedenis of op zoek is naar specifieke historische informatie, biedt het Stadsarchief een onuitputtelijke bron van kennis.

Meer info over Het Stadsarchief Hasselt: Ontdek de Schatkamer van Informatie op www.hasselt.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!