Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de schatkamer van Stadsarchief Hasselt - Bibliotheek

Meer in Hasselt

Het Stadsarchief in Hasselt is een schatkamer van informatie voor wie geïnteresseerd is in de lokale geschiedenis en erfgoed. In deze instelling vinden onderzoekers, geschiedenisliefhebbers en genealogen een rijke bron van documenten die een uitgebreid inzicht bieden in de ontwikkeling van de stad en haar gemeenschappen.

Over het Stadsarchief

Het archief, gelegen aan de Rederijkersstraat in Hasselt, biedt toegang tot een verscheidenheid aan documentatie. Het gaat hier zowel om administratieve archieven van de stad als om collecties afkomstig van Hasseltse verenigingen, families, personen en bedrijven. Deze documenten worden zorgvuldig bewaard en beheerd om de rijke historie van de stad voor toekomstige generaties te behouden.

Collecties en Bronnen

Administratieve Archiefstukken

De kernen van het Stadsarchief worden gevormd door de administratieve archieven van de stedelijke diensten. Deze collectie is van onschatbare waarde voor historici en beleidsmakers, want ze geeft een uitgebreid overzicht van de besluitvorming binnen de stad.

Zichtkaarten en Plannen

Bijzonder in het oog springend zijn de collecties van oude zichtkaarten en plannen die een grafisch en vaak artistiek beeld geven van Hasselt door de eeuwen heen.

19de-eeuwse Kranten

Een ander hoogtepunt zijn de 19de-eeuwse kranten. Deze collectie biedt een fascinerende kijk op het dagelijks leven en de bredere sociale, politieke en economische context van het Hasselt uit die tijd.

Affiches en Beeldmateriaal

Affiches en ander beeldmateriaal vormen een spiegel van de culturele en sociale gebeurtenissen in de gemeente en bieden daarmee een kleurrijke achtergrond van het Hasseltse leven door de jaren heen.

Genealogische Bronnen

Het Stadsarchief is tevens een goudmijn voor genealogen. De aktes van de burgerlijke stand, de uitgebreide bevolkingsregisters en verzamelingen van doodsprentjes en -brieven zijn een onmisbare bron voor stamboomonderzoek.

Onderzoek en Raadpleging

Leeszaal

In de leeszaal hebben bezoekers de mogelijkheid om documenten op te vragen en ter plekke in te zien. Het is een rustige omgeving die ideaal is voor diepgaand onderzoek.

Ondersteuning

Voor bezoekers die niet bekend zijn met de omvangrijke collecties of specifieke informatie zoeken, staat er deskundig personeel klaar om begeleiding en ondersteuning te bieden in hun zoektocht.

Bezoekersinformatie

Adres: Rederijkersstraat 42, 3500 - Hasselt

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis van Hasselt en haar deelgemeenten? Of bent u bezig met genealogisch onderzoek naar uw voorouders uit de regio? Met een bezoek aan het Stadsarchief van Hasselt heeft u de geschiedenis van de stad letterlijk binnen handbereik. Het is een plaats waar verleden, heden en toekomst elkaar ontmoeten en verhalen van generaties Hasseltenaren bewaard blijven.

Voor meer informatie over de openingstijden en eventuele veiligheidsmaatregelen is het raadzaam om vooraf contact op te nemen met het Stadsarchief. Dit kunt u doen via de contactgegevens op de website van de stad Hasselt of door telefonisch contact op te nemen. Zo kunt u uw bezoek plannen en ervoor zorgen dat u gebruik kunt maken van alle beschikbare faciliteiten en bronnen.

Meer info over Ontdek de schatkamer van Stadsarchief Hasselt - Bibliotheek op www.hasselt.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!