Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Stadsarchief Ieper: Duik in de rijke Westhoekgeschiedenis

Meer in Ieper

Inleiding

In het hartje van de historische stad Ieper, bevindt zich het Stadsarchief, een plek waar de geschiedenis van deze bijzondere stad en daaromheen liggende regio zorgvuldig wordt bewaard en bestudeerd. Hieronder vindt u een gedetailleerde beschrijving van het Stadsarchief en wat het allemaal te bieden heeft voor historici, onderzoekers, en geïnteresseerde burgers.

Adres en Toegankelijkheid

Stadsarchief Ieper
Weverijstraat 7, 8900 Ieper

Het archief is toegankelijk voor het publiek en de openingstijden kunnen variëren. Bezoekers worden aangeraden om de actuele openingstijden na te gaan op de officiële website of door direct contact op te nemen met het archief.

Missie en Visie

Het Stadsarchief van Ieper heeft als missie om als bewaarplaats en kenniscentrum te fungeren voor alles wat te maken heeft met de geschiedenis van Ieper en de Westhoek. Het vormt een essentieel onderdeel van het culturele geheugen van de stad en draagt er zorg voor dat dit verleden niet alleen bewaard blijft, maar ook toegankelijk is voor toekomstige generaties.

Verwerving en Beheer van de Collectie

Een belangrijk aspect van het Stadsarchief Ieper is het verwerven en beheren van historische documenten en artefacten. Deze zijn niet alleen afkomstig van de stedelijke diensten en het OCMW, maar ook van verenigingen en particulieren die een rol hebben gespeeld in de lokale geschiedenis.

Digitalisering en Toegankelijkheid

Om de archieven toegankelijker te maken, investeert het Stadsarchief Ieper volop in digitalisering. Op die manier kunnen documenten gemakkelijk geraadpleegd worden en wordt de collectie op efficiënte wijze beschermd tegen veroudering en schade.

Expertisedeling en Samenwerking

Het Stadsarchief Ieper neemt een voortrekkersrol op zich in de culturele archiefwerking binnen de regio. Dit doen ze door samen te werken met partnerorganisaties, maar ook door expertise te delen met zowel amateurs als professionals binnen het domein van archivering en geschiedenis.

Thematische Klemtonen van de Collectie

De collectie van het Stadsarchief Ieper omvat verschillende thematische aandachtspunten die van groot belang zijn voor de lokale en regionale historie.

Grensvorming

Het archief bevat uitgebreide documentatie betreffende grensvorming, zoals kaarten die de ontwikkeling van de stadsgrenzen tonen, maar ook documenten met betrekking tot militaire geschiedenis inclusief vestingbouwkunde.

Militaire Geschiedenis

Gezien de belangrijke rol van Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog is er binnen het Stadsarchief een significante hoeveelheid materiaal gerelateerd aan deze periode, inclusief militaire plannen, fotografische archieven, en persoonlijke getuigenissen van betrokkenen.

Architecturale en Institutionele Wederopbouwarchieven

Na de verwoestingen van oorlogen, met name de Eerste Wereldoorlog, onderging Ieper een proces van wederopbouw. Het archief bewaart bouwtekeningen, bestekken en foto's die een unieke blik werpen op hoe de stad is herbouwd tot wat het vandaag is.

Verenigingsleven

De rijkdom van het sociale en culturele verenigingsleven in Ieper en de Westhoek is ruimschoots gedocumenteerd in het Stadsarchief. Processiestukken, notulen van verenigingen en flyerarchieven geven inzichten in hoe de inwoners van Ieper en de Westhoek hun gemeenschapsleven organiseren en vieren.

Bezigingen en Informatievoorziening

Het Stadsarchief Ieper is niet alleen een plek voor statische opslag van informatie. Het organiseert regelmatig tentoonstellingen, lezingen en educatieve programma's, uitgaand van de stelling dat geschiedenis een levend component van de hedendaagse samenleving is.

Onderzoek en Raadpleging

Onderzoekers, studenten en genealogen kunnen in het Stadsarchief terecht voor hun onderzoek. Door vooraf een afspraak te maken, kan men gericht aan de slag gaan met de beschikbare bronnen.

Educatie en Voorlichting

Voor scholieren en studenten is het Stadsarchief een uitstekend startpunt voor projecten betreffende lokale geschiedenis. Het personeel staat klaar om ondersteuning te bieden en educatieve pakketten uit te werken.

Conclusie

Het Stadsarchief Ieper speelt een cruciale rol in de preservering en bevordering van de stedelijke en regionale geschiedenis. Het stelt zich ten doel om diepgravende kennis te verspreiden en een brug te slaan tussen verleden, heden en toekomst. Dit alles maakt het tot een onmisbare instelling voor iedereen die belangstelling heeft voor de rijke geschiedenis van Ieper en de Westhoek.

Meer info over Stadsarchief Ieper: Duik in de rijke Westhoekgeschiedenis op archief.ieper.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!