Audiogids.be wordt Narra.tours!

Ontdek het Vlasverleden van Kortrijk bij Texture!

Meer in Kortrijk

Texture in Kortrijk is een museum dat de rijke geschiedenis en het erfgoed van de vlas- en linnennijverheid in Vlaanderen uit de doeken doet. Gevestigd in een authentiek vlasverzendhuis uit 1912, biedt het museum bezoekers een diepgaande blik op de impact van deze industrie op de regio en haar bevolking, van verleden tot heden.

Het Verhaal van Texture

Een Verleden Geweven van Vlas

De regio rond Kortrijk staat al eeuwenlang bekend om zijn textielproductie, met linnen als een van de pronkstukken. Texture vertelt hoe de linnennijverheid in West-Vlaanderen uitgroeide tot een wereldveroverend succes. Dankzij innovatie, vakmanschap en ondernemerszin kenden de vlasboeren en -verwerkers uit de streek ongekende hoogtepunten.

De Drie Kamers van Ervaring

De Gouden Vezel:
In de eerste kamer maak je kennis met de vlasplant zelf. Je leert er alles over de groei, de oogst en de uitzonderlijke eigenschappen die vlas zo bijzonder maken. Vlas is een veelzijdig materiaal en de toepassingen zijn verrassend en vernieuwend.

Vlas, de Leie en Wereldwijd Succes:
In de tweede ruimte staat de relatie tussen de vlasnijverheid en de Leie centraal, waaronder de beroemde 'Courtrai flax’, die tot op de dag van vandaag als kwaliteitslabel internationaal hoog aangeschreven staat.

Innovatie en Inspiratie:
De derde kamer toont aan hoe de vlas- en linnensector blijft innoveren. In deze ruimte word je geïnspireerd door verhalen over de toekomst van textiel en hoe de industrie zichzelf opnieuw uitvindt, zowel op ecologisch als op technologisch vlak.

Een Levendige Geschiedenis

Naast de permanente tentoonstelling organiseert Texture ook tijdelijke exposities en evenementen die de geschiedenis tot leven brengen. Hier kun je niet alleen leren over de vlasnijverheid, maar het zelfs zien, voelen en ruiken.

Het belang van Texture

Texture is niet zomaar een museum, het is ook een monument voor een industrie die de regio Kortrijk en bij uitbreiding heel Vlaanderen op de kaart heeft gezet. Het belicht hoe een lokale nijverheid kan uitgroeien tot een topspeler op wereldniveau. Tegelijkertijd biedt het perspectieven op een toekomst waar duurzaamheid en innovatie hand in hand gaan.

Praktische Informatie

Bezoekadres:
Texture
Noordstraat 28
8500 Kortrijk
België

Texture is een ware ontdekkingstocht door het vlasrijke verleden en de innovatieve toekomst van de Vlaamse textielindustrie. Het toont bezoekers het belang van deze industrie voor de regio en stimuleert een nieuwe waardering voor de eeuwenoude traditie van linnen- en vlasteelt. Een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in het industriële erfgoed van België.

Meer info over Ontdek het Vlasverleden van Kortrijk bij Texture! op www.texturekortrijk.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!