Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek Historisch Begijnhof Kortrijk en zijn Bewoners

Meer in Kortrijk

Inleiding

Het Begijnhof van Kortrijk, gelegen in hartje West-Vlaanderen, is een van de vele historische parels die België rijk is. Aan de hand van de Vrienden en Bewoners van het Begijnhof Kortrijk (V&BBK) krijgt dit bijzondere stuk erfgoed de nodige aandacht en zorg die het verdient. Als UNESCO werelderfgoed weet de werkgroep een evenwicht te vinden tussen de verschillende functies die het begijnhof vervult: recreatief, toeristisch en als woonplek.

Geschiedenis van het Begijnhof Kortrijk

De Oorsprong

De oprichting van het Kortrijkse Begijnhof dateert van de 13e eeuw en is sterk verweven met de geestelijke en sociale geschiedenis van de stad. Begijnen waren vrouwen die een religieus leven leiden binnen de stedelijke gemeenschap, maar zonder zich volledig terug te trekken uit de wereld zoals kloosterlingen.

De Bloei en Nalatenschap

Doorheen de eeuwen bleef het Begijnhof een oase van rust in de stedelijke drukte. Niet alleen religieuze waarden, maar ook architecturaal en sociaal speelde het hof een belangrijke rol. De karakteristieke huisjes, het centraal gelegen kerkje en de omsloten tuinen vormen een uniek ensemble.

De Rol van V&BBK

Bescherming en Promotie

De V&BBK zet zich in om het unieke karakter van het Begijnhof te beschermen en te bevorderen. Het is nadrukkelijk geen bewonersvereniging of huurdersraad, maar eerder een groep enthousiastelingen die de unieke waarden die het Begijnhof biedt, respecteren en in ere houden.

Levend Erfgoed

Hoewel het begrip 'levend erfgoed' vaak uitdagingen met zich meebrengt, slagen de V&BBK erin om een balans te vinden. Ze zorgen voor een setting waar bewoning hand in hand gaat met het behoud van het stille, bijzondere karakter van de plek. Het blijft een stiltegebied waar respect voor het religieuze en culturele aspect vooropstaat.

Toegankelijkheid en Harmonie

Een belangrijk streven van de V&BBK is om het Begijnhof op een verantwoorde manier toegankelijk te maken voor bezoekers. Zo wordt er een harmonie nagestreefd tussen de historische betekenis en de hedendaagse beleving zonder de essentie en het karakter van deze plek aan te tasten.

Bezoek aan het Begijnhof Kortrijk

Wat te Verwachten

Bij een bezoek aan dit stiltegebied wordt men ondergedompeld in de sfeer van vervlogen tijden. Men kan de fraai gerestaureerde begijnhuisjes bewonderen, een moment van bezinning vinden in de kapel en wandelen door de tuinen waar stilte en rust overheersen.

Praktische Informatie

Het begijnhof is gelegen aan de Begijnhofstraat 2 in Kortrijk en is over het algemeen vrij toegankelijk voor het publiek. Het is raadzaam om op voorhand de lokale richtlijnen en openingstijden te raadplegen, aangezien de toegankelijkheid kan variëren.

Slotoverweging

Het Begijnhof van Kortrijk, beheerd en geliefd door de Vrienden en Bewoners van het Begijnhof Kortrijk, is een belangrijke getuige van de rijke historie en cultuur van België. Het is een voorrecht om zo'n plek te mogen beleven, een plek waar de tijd even stil lijkt te staan en waar men in directe verbinding staat met een verleden dat dankzij de inzet van velen ook in de toekomst nog ervaren kan worden.

Meer info over Ontdek Historisch Begijnhof Kortrijk en zijn Bewoners op begijnhofkortrijk.blogspot.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!