De M - Schatkamer van Sint-Pieter is niet alleen een historisch juweel in het hart van Leuven, het is ook een unieke tentoonstellingsruimte die de boeiende geschiedenis van de Sint-Pieterskerk tentoonstelt, verrijkt met kunstschatten die door de eeuwen heen met dit monument verbonden zijn gebleven.
Geschiedenis van de Sint-Pieterskerk
De vroegste jaren en romaanse periode
De geschiedenis van de Sint-Pieterskerk begint al in het jaar 986, toen het gebouw in romaanse stijl werd opgericht. Dit maakt de kerk het oudste religieuze gebouw van Leuven. Hoewel die oorspronkelijke kerk door de tijd heen grotendeels is verdwenen, blijft de crypte bewaard als stille getuige van een rijk verleden en als vermoedelijke laatste rustplaats voor leden van het huis van Brabant.
Tegenslagen en herbouw in gotische stijl
Rampen zoals brand en aardbevingen hebben de kerk zwaar getroffen. Ook verschillende bouwfases kenmerken haar bestaan; bijzonder is dat na elke tegenslag de herbouw plaatsvond. Zo werd er in de 15de eeuw gestart met de bouw van de huidige gotische kerk. De bouw nam meer dan een eeuw in beslag, met de Westgevel als een van de grootste architecturale uitdagingen vanwege de onstabiele bodem.
Wereldoorlogen en restauratie
De 20e eeuw bracht nieuwe uitdagingen met zich mee. Tijdens beide wereldoorlogen raakte de kerk ernstig beschadigd. Desondanks heeft de Sint-Pieterskerk omvangrijke restauratiecampagnes ondergaan en staat het nu als een glorieus voorbeeld van Brabantse hooggotiek.
M - Schatkamer van Sint-Pieter
De transformatie tot museum
In 1980 realiseerde men een belangrijke ommekeer voor de kooromgang van de kerk; het werd een museumruimte. In 2009 werd dit deel van de Sint-Pieterskerk officieel omgedoopt tot de 'M-Schatkamer van Sint-Pieter', als onderdeel van M-Museum Leuven.
Collectie en schatten
In de M-Schatkamer kunnen bezoekers een resem aan devotieobjecten, schilderijen en religieus edelsmeedwerk bewonderen. Dit omvat werken van Vlaamse Primitieven zoals Dirk Bouts, maar ook van latere meesters als Jan Borman en Jan Rombouts.
Pronkstukken
Een bijzonder werk in de collectie is de Edelheeretriptiek, gedateerd in 1443 en zijnde de oudste kopie van Rogier van der Weydens beroemde 'Kruisafneming'. Het origineel hangt in het Prado, maar deze triptiek behoudt een bijzondere band met Leuven, en casu quo de Sint-Pieterskerk.
Bezoekersinformatie
De M - Schatkamer van Sint-Pieter bevindt zich op een idyllische locatie aan de Grote Markt van Leuven. Voor openingstijden, ticketprijzen en rondleidingen is het aan te raden de website van M-Museum Leuven te raadplegen.
Praktische Adressering
M - Schatkamer van Sint-Pieter
Grote Markt, 3000 - Leuven
Het bezoeken van deze schatkamer biedt niet alleen een blik in het rijke religieuze erfgoed van Leuven, maar ook een kans om in contact te komen met de kunst en geschiedenis die Vlaanderen zo uniek maken.
Meer info over Ontdek de M-Schatkamer Sint-Pieter: Een Historisch Juweel op www.mleuven.be.