Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek Maaseik's Verleden in het Documentatiecentrum

Meer in Maaseik

Inleiding

Het Documentatiecentrum Maaseik is een parel voor liefhebbers van geschiedenis en erfgoed van de stad Maaseik. Dit centrum richt zich op het verzamelen, archiveren en toegankelijk maken van documentatie betreffende de rijke geschiedenis van deze Belgische stad. Met diverse activiteiten en publicaties speelt het Documentatiecentrum een centrale rol in de gemeenschap van Maaseikenaren.

Verzamelingen en Archief

Een schat aan informatie

De hoofdtaak van het Documentatiecentrum Maaseik ligt in de zorgvuldige omgang met historische documenten. Van krantenknipsels tot oude kaarten, van foto's tot boeken, alles wat de geschiedenis van Maaseik kan illustreren, heeft een plaats in hun archief. Dit uitgebreide archief is niet alleen een bron voor onderzoekers en historici, maar ook voor de lokale bevolking die meer te weten wil komen over hun stad.

Toegankelijkheid en dienstverlening

Wat het Documentatiecentrum bijzonder maakt, is hun dienstverlening aan het publiek. Zij bieden de mogelijkheid om op aanvraag kopieën van de meeste stukken te verkrijgen. Daarnaast kan men de gearchiveerde collecties online raadplegen via de website, wat onderzoek vanuit eigen huis mogelijk maakt.

Wawweleurkes: Vertellers van Verhalen

Traditie van vertellen

Elke twee maanden wordt in Maaseik een uniek evenement georganiseerd: de Wawweleurkes. Dit zijn bijeenkomsten waar Maaseikenaren samenkomen om te vertellen over het verleden. Uitgerust met oude foto's en andere leuke documenten delen de deelnemers verhalen en anekdotes die vaak onbekend zijn voor een breder publiek. Deze sessies zijn niet alleen entertainend, maar dragen ook bij aan het behouden van het immaterieel erfgoed van de stad.

Publicaties en De Maaseikenaar

Kennis delen met iedereen

Het Documentatiecentrum Maaseik neemt ook een actieve rol op in het publiceren van hun bevindingen. De informatie die door het centrum verzameld wordt, is vaak de basis voor publicaties die de geschiedenis van Maaseik belichten. Een team van redacteurs, waarvan vijf leden verbonden zijn aan het Documentatiecentrum, werkt aan het tijdschrift De Maaseikenaar. Dit tijdschrift speelt een belangrijke rol in het verspreiden van kennis over lokale geschiedenis, cultuur en tradities.

Samenwerking met Lokale Instellingen

Musea Mayke en lokale verenigingen

Het Documentatiecentrum Maaseik werkt niet in isolement. Er is een vruchtbare samenwerking met Musea Maaseik en met verschillende Maaseiker verenigingen die zich bezighouden met plaatselijke geschiedenis. Door deze samenwerkingen worden evenementen georganiseerd, onderzoek gefaciliteerd en tentoonstellingen gecreëerd, allemaal met het doel de geschiedenis van Maaseik levend te houden en te delen met een breed publiek.

Praktische Informatie

Locatie bezoeken

Het Documentatiecentrum Maaseik is gevestigd op de Mgr. Koningsstraat 12. Voor een bezoek of meer informatie over het archief is het aangeraden om vooraf contact op te nemen, zodat er een afspraak gemaakt kan worden.

Meer weten?

Geïnteresseerd in de collecties, Wawweleurkes-bijeenkomsten, publicaties, of samenwerkingen? Neem een kijkje op de officiële website of neem rechtstreeks contact op met het centrum voor meer details.

Met het Documentatiecentrum Maaseik heeft de stad een centrum waar de geschiedenis niet alleen wordt bewaard, maar ook tot leven komt. Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen die geïnteresseerd is in het verleden van Maaseik en een bron van kennis en vermaak voor jong en oud.

Meer info over Ontdek Maaseik's Verleden in het Documentatiecentrum op sites.google.com.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!