Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Duik in de Tijd bij Musea Maaseik: Ontdek Verborgen Schatten

Meer in Maaseik

Inleiding

Midden op de Markt van Maaseik, omarmd door de charme van de Maaslandse stijl, toont het opvallende gebouw 'Den Blauwe Leeuwe' zijn rijke historie. Dit gebouw herbergt niet alleen de oudste privé-apotheek van België maar ook het boeiende Regionaal Archeologisch Museum. Samen vormen zij de Musea Maaseik, een culturele schat aan historie en erfgoed die bezoekers een unieke blik op het verleden biedt.

Regionaal Archeologisch Museum

Een reis door de tijd

In het Regionaal Archeologisch Museum begint een fascinerende reis die voert door verschillende tijdperken. Van de vroegste geschiedenis in de prehistorie tot aan de weelderige post-middeleeuwse periode van het Maasland, elke kamer vertelt een eigen verhaal.

Prehistorie tot Romeinse Tijd

De oudste voorwerpen schetsen een beeld van hoe de eerste bewoners van de regio leefden, jaagden en zich ontwikkelden. De komst van de Romeinen opent een nieuw hoofdstuk met fascinerende artefacten die getuigen van een geavanceerde beschaving die haar sporen duidelijk heeft achtergelaten in het Maasland.

Middeleeuwen

De transitie naar de middeleeuwen brengt een andere wereld in beeld, met voorwerpen die duiden op de toenemende invloed van religie en de ontwikkeling van stedelijke nederzettingen. Ambachtelijk werk en dagelijkse gebruiksvoorwerpen vertellen over het dagelijks leven in deze tijden.

Post-middeleeuwse geschiedenis

Doorlopend naar de latere periodes, ontdek je meer over de roerige post-middeleeuwse tijden, een periode vol veranderingen en ontdekkingen die het Maasland vormgaven zoals het nu is.

De ontdekkingskamer

Het Regionaal Archeologisch Museum biedt meer dan alleen kijken. In de ontdekkingskamer kunnen bezoekers zelf aan de slag. Hier is het niet alleen toegestaan om te experimenteren en te proberen, het wordt juist aangemoedigd. Het is een interactieve manier om de geschiedenis nog dichter te ervaren.

Apotheekmuseum

De oudste van het land

De entree tot het 'Den Blauwe Leeuwe' gebouw brengt je in het Apotheekmuseum, gevestigd in wat de oudste privé-apotheek van België is. Met zijn authentieke interieur biedt het museum een inkijkje in de geschiedenis van de farmaceutica en de ontwikkeling van medicijnen.

De geschiedenis van genezing

In het Apotheekmuseum zijn niet alleen antieke medicijnflessen en farmaceutische instrumenten te zien, maar het vertelt ook het verhaal van hoe ziektes werden begrepen en behandeld door de eeuwen heen.

Kerkschatten van Sint-Catharina

Naast de twee musea kunnen bezoekers ook een kijkje nemen bij de indrukwekkende schatten van de Sint-Catharina Kerk.

Unieke collectie

Met een verzameling die teruggaat tot de 8ste eeuw, waaronder het oudste evangeliarium van de Benelux (momenteel voor onderzoek bij de KU Leuven), Angelsaksische religieuze weefsels en prachtige reliekhouders en zilverwerk, bieden deze kerkschatten een unieke getuigenis van de rijke religieuze geschiedenis van de regio.

Praktische informatie

Het museum bevindt zich op Markt 45, 3680 in Maaseik. Het is toegankelijk voor een breed publiek, en de interactieve elementen maken het ook bijzonder geschikt voor scholen en gezinnen.

Bezoekersinformatie

Voor actuele openingstijden, toegangsprijzen, evenementen en tentoonstellingen, wordt aangeraden de website van de Musea Maaseik te raadplegen of contact op te nemen met het museum.


Musea Maaseik biedt een diepe duik in de geschiedenis, verpakt in het mooie decor van 'Den Blauwe Leeuwe'. Een bezoek brengt educatie en amusement samen, waardoor het de ideale bestemming is voor iedereen die geïnteresseerd is in de historie en cultuur van het Maasland.

Meer info over Duik in de Tijd bij Musea Maaseik: Ontdek Verborgen Schatten op www.museamaaseik.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!