Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek Verleden van Mechelen in Stadsarchief & Bibliotheek

Meer in Mechelen

Historisch Archief en Culturele Schatkamer van Mechelen

Het Stadsarchief Mechelen, gelegen aan de Nokerstraat 2 in de historische stad Mechelen, vormt een onmisbare schakel in het beheer en de toegankelijkheid van de lokale geschiedenis en cultureel erfgoed. Reeds sinds 1802 vervult het archief de functie van hoeder over het Mechelse verleden.

De Collectie van het Stadsarchief

De documenten en archieven in dit statige gebouw vertellen het verhaal van Mechelen en haar inwoners, van de middeleeuwen tot heden. De kerncollectie bestaat uit archieven van het stadsbestuur en de lokale administratie, maar ook particuliere organisaties, verenigingen en burgers hebben een belangrijke bijdrage geleverd. Zij hebben door schenking of bruikleen hun documenten beschikbaar gesteld voor onderzoek en bezichtiging.

Raadpleging en Digitale Toegankelijkheid

De missie van het Stadsarchief is om dit rijke verleden toegankelijk te maken voor ieder die geïnteresseerd is. Dit gebeurt traditioneel in de leeszaal, waar bezoekers archiefstukken kunnen inzien, maar ook door een groeiend aantal digitale initiatieven. Deels zijn de collecties online raadpleegbaar, wat de drempel verlaagt en de schatten van Mechelen ook buiten de muren van het archief zichtbaar maakt.

Beeldmateriaal en de Beeldbank Mechelen

Een speciale vermelding verdient de uitgebreide collectie beeldmateriaal die het Stadsarchief rijk is. Van gravures tot foto's, videobanden en dvd's; elk medium levert zijn bijdrage aan het beeldverhaal van de stad. Deze collecties zijn ook gedeeltelijk online te verkennen via de Beeldbank Mechelen, een digitale galerij die een blik biedt op zowel het verre als het nabije verleden van Mechelen.

Erfgoedbibliotheek: Een Bron van Kennis

Naast archiefstukken beheert het Stadsarchief ook de Stedelijke Erfgoedbibliotheek, opgericht in 1760. Deze bibliotheek bestaat uit een schat aan boeken, artikelen, tijdschriften, handschriften, drukwerk en kranten. De collecties zijn opgedeeld in twee hoofdafdelingen:

Mechelse Bibliotheek

In de Mechelse Bibliotheek vindt men werken die gedrukt zijn in Mechelen of die betrekking hebben op de lokale en regionale geschiedenis. Deze afdeling geeft door middel van literatuur vorm aan de identiteit van Mechelen en haar rijke verleden.

Algemene Bibliotheek

De Algemene Bibliotheek herbergt algemene collecties en enkele bijzondere deelcollecties, zoals de Bibliotheek van de Grote Raad van Mechelen en de bibliotheek van Kardinaal d'Alsace. Het Koorboek van Margareta van Oostenrijk, een belangrijk onderdeel van deze collectie, is erkend als Topstuk van de Vlaamse Gemeenschap.

Conclusie en Toegankelijkheid

Het Stadsarchief en de Stedelijke Erfgoedbibliotheek van Mechelen zijn essentiële bronnen voor historici, onderzoekers, studenten en belangstellenden. Door zowel fysieke als digitale toegankelijkheid te bieden, speelt het archief een sleutelrol in de bewaring en bestudering van Mechels erfgoed. Het Stadsarchief Mechelen nodigt eenieder uit om de geschiedenis te ontdekken en zich te verdiepen in de culturele rijkdom die deze stad te bieden heeft.

Meer info over Ontdek Verleden van Mechelen in Stadsarchief & Bibliotheek op www.stadsarchiefmechelen.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!