Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontsluier Geheimen in het Stadsarchief Poperinge!

Meer in Poperinge

Het Stadsarchief van Poperinge is een onmisbare bron voor iedereen die interesse heeft in de lokale geschiedenis en in de genealogie van de regio. In dit artikel duiken we dieper in het verleden en ontdekken we wat het Stadsarchief Poperinge zo bijzonder maakt.

Geschiedenis van het Stadsarchief

Het archief heeft een rijke geschiedenis en speelt al bijna een eeuw een cruciale rol in het bewaren van het historische erfgoed van de stad. Opgericht in het jaar 1928, heeft het Stadsarchief van Poperinge zich ontwikkeld tot een centrale bewaarplaats voor documenten, foto's en andere belangrijke historische bronnen.

De Vorming van het Archief

In de eerste decennia van haar bestaan was het Stadsarchief vooral in het leven geroepen om de documenten van de stad te bewaren. Doorheen de jaren heeft het een aanzienlijke collectie opgebouwd, waaronder belangrijke stukken die teruggaan tot de Middeleeuwen.

Modernisering en Partnerschap

In 2007 is het Stadsarchief onderdeel geworden van het intergemeentelijke archief Poperinge-Vleteren. Dit was een belangrijke stap richting een nauwere samenwerking en de deelname in een groter netwerk van archieven. De digitalisering van de catalogus en de beschikbaarstelling online via probat.west-vlaanderen.be vormt een cruciale stap in de toegankelijkheid van het archief voor een groter publiek.

Collecties en Beheer

Archivalia vanaf de 16e Eeuw

De verzamelde documenten in het Stadsarchief getuigen van het rijke verleden van Poperinge en zijn omliggende deelgemeenten. Deze bestrijken een periode vanaf de 16e eeuw en zijn een goudmijn voor onderzoekers en geïnteresseerden.

Het Oudste Stuk

Een van de parels van de collectie is een document uit 1312, waardoor het archief niet alleen een speler is in de lokale geschiedkundige studie, maar ook op het vlak van de geschiedenis van de bredere regio en zelfs van België.

Deelgemeenten en Private Instellingen

Naast officiële stadsdocumenten bewaart het archief ook stukken afkomstig van deelgemeenten en private instellingen. Dit zorgt voor een diverse en uitgebreide geschiedkundige dekking van alles wat er in en rond Poperinge heeft afgespeeld.

Het Archief als Ontmoetingsplaats

Ontdekking en Educatie

Het Stadsarchief is meer dan alleen een opslagplaats; het is een plek waar burgers, studenten en onderzoekers samenkomen om de geschiedenis te herontdekken. Met behulp van de deskundige medewerkers kunnen bezoekers zelf de verhalen uit het verleden ontdekken.

Bewaren voor de Toekomst

Een kritieke rol van het Stadsarchief is het voor toekomstige generaties bewaren van historische bronnen. Het stelt mensen in staat om hun erfgoed te begrijpen en te waarderen, waardoor het besef van culturele identiteit versterkt wordt.

Online Catalogus en Toegankelijkheid

Probat: Digitale Schatgraven

De integratie van een online catalogus via probat.west-vlaanderen.be is een game-changer wat betreft de toegankelijkheid van het archiefmateriaal. Het stelt belangstellenden in staat om van thuis uit de collecties te doorzoeken en onderzoek voor te bereiden.

Bezoekinformatie

Een fysiek bezoek aan het Stadsarchief is een must voor degenen die in de diepte bronnenonderzoek willen verrichten of die simpelweg de sfeer willen proeven van een plaats waar geschiedenis wordt gekoesterd en behouden.

  • Adres: Veurnestraat 69, 8970 Poperinge
  • Openingsuren: Controleer de website of neem telefonisch contact op voor de actuele openingsuren en eventuele wijzigingen in de bezoekregelingen.

Het Stadsarchief Poperinge is een intrigerende plaats vol verhalen en een bijzondere bron voor iedereen die zich wil verdiepen in het verleden van deze historische Vlaamse stad.

Meer info over Ontsluier Geheimen in het Stadsarchief Poperinge! op www.poperinge.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!