Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek de Antwerpse Kempen met Kempens Landschap

Meer in Putte

Inleiding

In de groene provincie Antwerpen ligt een ware schatkamer van natuur en erfgoed verborgen: het Kempens Landschap. Deze stichting zet zich in voor het behoud van bijzondere landschappen en erfgoed en heeft een veelzijdige aanpak om deze doelen te bereiken. In dit artikel verkennen we wat Kempens Landschap precies doet, hoe het landschap hierdoor verrijkt wordt, en welke unieke ervaringen het biedt aan bezoekers.

Wat doet Kempens Landschap?

Aankoop en Beheer van Domeinen

Stichting Kempens Landschap is niet zomaar een organisatie; het is een actieve beheerder van de natuur en erfgoed in de regio de Kempen. Het beheert ruim 1400 hectare aan domeinen en is actief in 66 gemeenten.

Aankoop

De stichting koopt gebieden aan die van bijzonder natuurlijk of historisch belang zijn. Dit kunnen open landschappen zijn, bossen, landerijen, maar ook gebouwen en structuren met een historische waarde.

Restauratie en Herstel

Eenmaal in het beheer van Kempens Landschap, worden de gebieden vaak gerestaureerd en hersteld. Dit kan gaan om het verbeteren van de natuurlijke habitat, maar ook om het herstellen van door de tijd aangetaste historische gebouwen.

Openstelling voor Publiek

De landschappen en erfgoederen zijn niet enkel bedoeld om passief bewaard te worden; Kempens Landschap stelt deze ook open voor het publiek. Hierdoor kan jong en oud genieten van het rijke natuurlijke en culturele aanbod.

Educatie en Beleving

Kempens Landschap gaat nog een stap verder door niet enkel de domeinen te openen, maar ook door actieve belevingen aan te bieden. Men kan bijvoorbeeld deelnemen aan boerderijklassen, op pad gaan op traditionele klompen, overnachten in een bijzondere 'boompit', of fietsen langs een historische spoorlijn. De stichting zorgt voor een interactieve ervaring waarbij de bezoeker de geschiedenis en natuur aan den lijve kan ondervinden.

Belangrijke Projecten en Sites

Religieuze Sites

De Kempen kent verschillende historische religieuze sites die onder het beheer van de stichting vallen. Dit kunnen bijvoorbeeld oude abdijen of kapellen zijn waar de geschiedenis nog steeds voelbaar is.

Militair Fort

Een uniek erfgoed in de regio is het aanwezige militaire fort dat getuigt van de verdedigingsgeschiedenis van het land.

Windmolens

De windmolens van weleer zijn iconische structuren in het landschap die Kempens Landschap met zorg onderhoudt en toegankelijk maakt.

Landloperskolonies

Een bijzonder aspect van het erfgoed dat de stichting beheert, zijn de voormalige landloperskolonies. Deze sites hebben een rijke geschiedenis die nu tot UNESCO Werelderfgoed verklaard is.

Bekroningen en Erkenning

Europa Nostra Award

In 2014 ontving Kempens Landschap de prestigieuze European Prize for Cultural Heritage oftewel Europa Nostra Award in de categorie 'dedicated service'. Deze bekroning reflecteert de toewijding van de stichting in het behoud en management van erfgoed en natuur in de regio.

UNESCO Werelderfgoed

De vermelding van de landloperkolonie in Wortel als UNESCO Werelderfgoed in 2021 is een erkenning van het universeel belang van dit site en bevestigt de waarde van de inspanningen van Kempens Landschap.

Tot Slot

Stichting Kempens Landschap is een essentiële spil in het behoud van de natuurlijke en culturele rijkdom van de Antwerpse Kempen. Het werk van de stichting maakt het mogelijk voor bezoekers om wellicht onbekende, maar niettemin bijzondere sites te ontdekken en de geschiedenis en natuur op een unieke manier te ervaren. Voor iedereen die geïnteresseerd is in een diepere verbinding met het Antwerpse landschap, biedt Kempens Landschap onmisbare uitstapjes en leerrijke ontdekkingstochten. Voor meer inspiratie of het plannen van een bezoek, is een kijkje op hun website zeker aan te raden.

Meer info over Ontdek de Antwerpse Kempen met Kempens Landschap op www.kempenslandschap.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!