Audiogids.be wordt Narra.tours!
Jouw eigen audiogids maken?

Ontdek Erfgoed Tongeren: Verleden, Heden en Toekomst

Meer in Tongeren

De stad Tongeren, bekend als de oudste stad van België, beschikt over een zeer rijke geschiedenis die overal in de stad terug te vinden is. Om deze redenschat te beschermen en te ontsluiten voor het publiek, is de Dienst Erfgoed stad Tongeren opgericht. In dit artikel nemen we een diepere kijk in de missie en activiteiten van deze dienst.

Inleiding: Het Historisch Belang van Tongeren

Tongeren is een stad die teruggaat tot de Romeinse tijd, toen het de naam 'Atuatuca Tungrorum' droeg. De stad heeft een overvloed aan archeologische sites, historische gebouwen en kunstvoorwerpen, wat het van groot nationaal en internationaal belang maakt voor de studie van het verleden.

Oprichting van de Dienst Erfgoed

De Dienst Erfgoed werd opgericht in 2002 en speelt sindsdien een integrale rol bij het bewaren en promoten van het Tongerse erfgoed. Het team dat hier werkt, is zowel gepassioneerd door het verleden als toegewijd aan de toekomst van de stad.

Locatie

Adres: Via Julianus 2, 3700 - Tongeren

Missie van de Dienst Erfgoed

Instandhouding en Inventarisatie

Eén van de primaire doelstellingen van de dienst is het zorgvuldig inventariseren van alle erfgoeditems, van monumenten tot kleine artefacten. Hierbij streven ze naar een grondige documentatie en conservatie zodat toekomstige generaties eveneens van deze geschiedenis kunnen leren.

Ontsluiting van het Erfgoed

De dienst werkt actief aan het toegankelijk maken van het erfgoed voor een breed publiek. Dit omvat zowel fysiek toegankelijke locaties als digitale platforms waar informatie en kennis gedeeld kan worden.

Publieksgerichte Aanpak

Een laagdrempelige en publieksvriendelijke benadering is essentieel voor de dienst. Zij willen dat iedereen, van lokale bewoners tot internationale toeristen, zich kan verdiepen in de rijkdom van de Tongerse geschiedenis.

Beleidsuitvoering en Samenwerking

Als beheerder van het erfgoedbeleid zorgt de dienst voor een goede coördinatie tussen de verschillende actoren, evenals het bevorderen van samenwerking. Zij zijn de drijvende kracht achter de beleidsmaatregelen die het erfgoed beschermen en promoten.

Gemeenschapsbetrokkenheid

De integratie van erfgoed in het dagelijks leven staat hoog op de agenda. De dienst streeft naar een gemeenschapsgevoel waarbij elke inwoner zich onderdeel voelt van de historische narratief van de stad.

Conservatie van het Teseum

Het Teseum, met zijn indrukwekkende schatkamer en archeologisch site, bevindt zich onder de hoede van de dienst Erfgoed. Zij zorgen voor het beheer en de conservatie van deze locatie die cruciaal is voor de Tongerse geschiedenis.

Concluded

De Dienst Erfgoed stad Tongeren vertegenwoordigt een cruciale component in de bescherming en het beheer van het lokale erfgoed. Met hun missie als leidraad spelen zij een belangrijke rol in niet enkel de bewaring van datgene wat is geweest, maar ook in de educatie en integratie van erfgoed in het heden en de toekomst.

Het is duidelijk dat voor hen het erfgoed meer is dan alleen materiële resten; het is een levendig onderdeel van de gemeenschap dat verzorgd en gedeeld moet worden. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Tongeren of meer wilt weten over haar erfgoed, is de Dienst Erfgoed stad Tongeren ongetwijfeld je eerste stoppunt.

Meer info over Ontdek Erfgoed Tongeren: Verleden, Heden en Toekomst op www.tongeren.be.

Mogelijk gemaakt door Audiogids

Maak uw museum of tentoonstelling nog boeiender! Creëer uw eigen op maat gemaakte audio tours en ontdek diepgaande verhalen over de kunstwerken die u presenteert. Maak je museumbezoek uniek met Audiogids.be!

Maak je gratis demo!